Ble forgiftet – lar seg ikke skremme | Den norske Helsingforskomité

Ble forgiftet men lar seg ikke skremme

Ble forgiftet men lar seg ikke skremme

To ganger har Putin-kritikeren Vladimir Kara-Murza blitt forgiftet. Nå ber han Norge fortsette de økonomiske sanksjonene mot Russland.

- Menneskerettighetene er universelle. På samme måte bør også sanksjonene mot de som bryter menneskerettighetene være universelle, sier  han.

Både opposisjonspolitikere og tidligere etterretningsfolk fra Russland har blitt rammet av dødelige giftangrep. En hel verden ble sjokkert da den tidligere russiske spionen Sergei Skripal og hans datter Julia ble forgiftet med nervegass.

Britiske myndigheter mener Russland står bak både dette angrepet og forgiftningen av tidligere KGB-obersten Aleksandr Litvinenko i 2006. Han døde etter å ha blitt eksponert for radioaktivt materiale i London.

Politisk motivert forgiftning

Selv har Kara-Murza blitt forgiftet to ganger - siste gang i fjor vår. Også angrepene mot nestleder av demokratibevegelsen Open Russia antas å være politisk motivert. Kara-Murza frykter at dersom  han forgiftet en tredje gang,  så er det over.  

Han er for sta til å la seg skremme til taushet.  I forbindelse med det kommende presidentvalget i Russland har han nettopp besøkt Norge.  Sanksjoner mot Russland var tema på møte med Kara-Murza, Helsingforskomiteen og stortingsrepresentanter

- Fortsett de økonomiske straffetiltakene. Sanksjonene bør imidlertid ikke rettes mot hele Russland som nasjon, men mot de ansvarlige myndighetsaktørene, påpeker han.

Har befestet jerngrepet

Det kommende presidentvalget og russiske myndigheters stadige innstramming overfor opposisjonen var andre tema på møtet.  Med utgangspunkt i nettsiden sanatsia.com har Helsingforskomiteen utarbeidet en oversikt som viser at Putin-regimet de siste seks årene har befestet jerngrepet med over 20 nye og strenge lover.

- Nye lover beskytter Putin mot konkurranse om makten, begrenser muligheten til å mobilisere protester og knebler pressen. Vi er bekymret, sier Bjørn Engesland, generalsekretær i den Norske Helsingforskomite.

Ble forgiftet men lar seg ikke skremme

-  Aldri et fritt, demokratisk valg

Vladimir Kara-Murza har i lang tid vært en sterk kritiker av Putin-regimet. Han arbeidet som rådgiver for den kjente opposisjonslederen Boris Nemtsov, før han ble likvidert.

- Siden Putin kom til makten har Russland aldri hatt et fritt, demokratisk og rettferdig valg. De to eneste reelle, opposisjonelle kandidatene var den drepte Nemtsov og Alexei Navalnyj, som nylig ble nektet kandidatur, forklarer Kara-Murza.

Han stiller også spørsmål ved president Vladimir Putins angivelige popularitet.

- Det er en selvmotsigelse at han er nødt til å rydde opposisjonen av veien for å stille til valg, dersom han er så populær som han skal ha det til. Han stiller i bunn og grunn til valg mot seg selv, sier Kara-Murza.