Norge må be Russland om å sikre LHBTI-personers rettigheter i Tsjetsjenia | Den norske Helsingforskomité

Norge må be Russland om å sikre LHBTI-personers rettigheter i Tsjetsjenia

Norge må be Russland om å sikre LHBTI-personers rettigheter i Tsjetsjenia

6. april sendte Den norske Helsingforskomité, FRI og Amnesty International Norge brev til utenriksminister Børge Brende og ber om at Norge følger opp bekymringsfulle meldinger om drap, vold og tortur mot homofile menn i Tsjetsjenia de siste ukene. Oppdatert 8. mai 2017: Utenriksminister Børge Brende har svart på vårt brev. Svaret kan finnes i saken nedenfor.

 

Lørdag den 1. april rapporterte den uavhengige avisen Novaya Gazeta at over hundre menn som enten er – eller antas å være – homofile har blitt bortført og utsatt for grov tortur. Ifølge Novaya Gazetas kilder er minst tre av disse bekreftet drept, men antallet drepte kan angivelig være langt høyere. Ifølge Human Rights Watch står sikkerhetsstyrker med tilknytning til Tsjetsjenias leder Ramzan Kadyrov bak borføringene.

Tsjetsjenske myndigheter benektet først at forfølgelse finner sted. I sin uttalelse 3. april hevdet Kadyrovs pressetalsmann Alvi Karimov at det ikke fantes homofile i Tsjetsjenia, før han la til at dersom det likevel fantes ville man ikke behøve å gjøre noe med saken fordi deres slektninger ville sørge for at de ble ’ført med til et sted man ikke kommer tilbake fra.’ Æresdrap er utbredt i Tsjetsjenia og vi er følgelig svært bekymret for sikkerheten til alle som er, eller antas å være, homofile, bifile, lesbiske eller transpersoner.

Vi ber med dette om at norske myndigheter umiddelbart kontakter russiske myndigheter og oppfordrer til en uavhengig etterforskning av rapporterte bortføringer, tortur og utenomrettslige henrettelser, og at de sørger for at eventuelle skyldige stilles til ansvar i overenstemmelse med lovverket i den russiske føderasjonen.

Norge må også oppfordre russiske myndigheter til å gjøre det som står i deres makt for å beskytte alle som forfølges på grunnlag av deres seksuelle orientering, kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk. Dersom russiske myndigheter ikke viser vilje til å gi den nødvendige beskyttelsen mot forfølgelse beskyttelse bør Norge åpne for dette. Vi stiller gjerne på et møte for å diskutere ulike hjelpetiltak.

Brevet kan leses i sin helhet her.

Oppdatering 8. mai 2017: Les svaret fra Utenriksminister Børge Brende her.

For mer informasjon om hva du kan gjøre se ILGA Europes artikkel her.

NHC i media

Nyhetsbrev