Helsingforskomiteen krever nøytral etterforskning av drapet på tre demonstranter i Tirana | Den norske Helsingforskomité

Helsingforskomiteen krever nøytral etterforskning av drapet på tre demonstranter i Tirana

(25/01-2011) Fredag 21. januar 2011 ble tre demonstranter drept og 55 personer skadet i Tirana. Den norske Helsingforskomité krever en nøytral etterforskning av dødsfallene og stiller oss bak oppfordringer til de politiske partiene i Albania til ikke å påvirke etterforskningen.

Den norske Helsingforskomiteen er bekymret for denne tilspissingen av den politiske situasjonen i Albania. -Vi vet at også noen av demontrantene opptrådte aggressivt og truende. Politiets oppgave er å opprettholde orden i en slik situasjon, men kun med den maktbruk som er strengt nødvendig og som står i et rimelig forhold til dens legitime formål, sier generalsekretær Bjørn Engesland.

Ifølge ubekreftede kilder er det skutt med skarp ammunisjon mot demonstrantene.Ett opptak viser angivelig at en demontrant blir skutt av soldater fra Den albanske nasjonalgarden. Mediereportasjer viser eksempler på at politiet har brukt vold mot personer som forholdt seg rolig og tilsynelatende ikke har motsatt seg pålegg fra politiet. Den norske Helsingforskomité krever derfor en etterforskning av dødsfallene og av overdreven maktbruk. Det er grunn til å insistere på at justismyndighetene og politiet får etterforske skytingen og annen voldsbruk uten politiske føringer eller påvirkning, sier Generalsekretær Bjørn Engesland.

-Vi vet også at noen av demontrantene opptrådte aggressivt og truende. Politiets oppgave er å opprettholde orden i en slik situasjon, men kun med den maktbruk som er strengt nødvendig og som står i et rimelig forhold til dens legitime formål, legger Engesland til.

Demonstrasjonen fant sted i en polarisert politisk situasjon. Oppimot 20.000 personer samlet seg i sentrum av Tirana for å kreve statsminister Sali Berishas avgang. Kravet henger blant annet sammen med at opposisjonen mener at hans offisielle knappe valgseier i 2009 skyltes valgfusk. Siden har Berishas republikanske parti og sosialistpartiet hatt et svært uforsonlig forhold. Demonstrasjonens voldelige utfall tjener til å gjøre de politiske motsetningene mer akutte. En ny demonstrasjon skal være varslet fredag 28. januar. Dette er en vanskelig situasjon som kan gjøres betydelig verre om den juridiske håndteringen av dødsfallene og volden framstår som politisk skjev, sier Engesland.