Norge må fordømme voldsbruken mot demonstranter i Armenia | Den norske Helsingforskomité

Norge må fordømme voldsbruken mot demonstranter i Armenia

Norge må fordømme voldsbruken mot demonstranter i Armenia

(04/03-2008) Helsingforskomiteen har de siste ukene hatt en representant til stede i Jerevan for å følge valgprosessen og å rapportere derfra.

Hun var vitne til noen av begivenhetene kvelden og natten mellom 1. og 2. mars og er sjokkert over voldsbruken mot demonstrantene.

Det armenske helseministeriet i Armenia har rapportert at åtte personer ble drept og flere titalls skadet etter sammenstøt mellom politiet og demonstranter. Over hundre demonstranter skal også være arrestert, blant dem flere opposisjonsledere.

President Robert Kocharian har annonsert unntakstilstand i tyve dager. I løpet av denne perioden vil det ikke være anledning til å holde noen form for offentlige samlinger, å streike eller å spre politisk propaganda. Politiet vil ha utvidede fullmakter og det innføres sensur av massemediene med mer. Internettblogger har også blitt stengt.

Dette gjør det også svært vanskelig å få oversikt over de reelle tallene når det gjelder antallet drepte, skadde og arresterte personer, og å få opplysninger om deres identitet.

Den norske Helsingforskomité ber i dag den norske regjeringen om å:

  •  fordømme den uforholdsmessige volden som ble brukt mot demonstrantene

  • kreve at armenske myndigheter straks gjennomfører en uavhengig gransking av armenske sikkerhetsstyrkers og andres rolle i hendelsene som førte til flere dødsfall og å skape klarhet i hendelsesforløpet den 1. og 2. mars

  • oppfordre armenske myndigheter til å oppheve unntakstilstanden som fremstår som uforholdsmessig tiltak under omstendighetene. Unntakstilstanden er et ekstremt tiltak som opphever flere av den armenske befolkningens grunnleggende rettigheter.

Les Helsingforskomiteens brev til utenriksminister Jonas Gahr Støre, 4. mars