Forsoningsreiser i Bosnia | Den norske Helsingforskomité

Forsoningsreiser i Bosnia

(04/12-2007) 35 ungdommer i Bosnia har deltatt på Helsingforskomiteens 'forsoningsreise' til Srebrenica, landsbyen der 5000 gutter og menn ble massakrert i juli 1995.

Forsoningsreisene er en utvidelse av komiteens menneskerettighetsskoler i det tidligere Jugoslavia. Menneskerettighetsskolene ble startet av undervisningsleder Enver Djuliman som ukeslange leirskoler der ungdommer fra forskjellige etniske grupper møttes for å lære om menneskerettigheter, flerkulturell forståelse og fredelig konflikthåndtering.

I år har Djuliman utvidet Balkan-prosjektet til å inkludere forsoningsreiser. Ungdommer fra Bosnia, Serbia, Kroatia, Makedonia, Montenegro og Kosovo har under guide av et tidsvitne reist sammen på buss til noen av stedene der de største overgrepene skjedde. Der har de snakket med mennesker som satt i konsentrasjonsleir i Omarska, Trnopolje og Prijedor, overlevende etter massakren i Srebrenica, kvinner som ble voldtatt av soldater og ofre fra angrepet på Vukovar.

- Målet med bussreisen er deltakerne skal få se forbi avisoverskriftene, og gjøre seg opp en egen mening selv, uten politikere og foreldrenes konflikter. Fordi om min generasjon endte opp i krig, kan den nye generasjonen forsone seg med det, og gå videre, sier Djuliman.