Løslat politiske fanger i Hviterussland | Den norske Helsingforskomité

Løslat politiske fanger i Hviterussland

(16/01-2011) Norske organisasjoner og politiske partier demonstrerte søndag til støtte for menneskerettighetsforkjempere og løslatelse av politiske fanger i Hviterussland. Demonstrasjonen fant sted foran Stortinget, og mange hadde møtt opp for å vise sin solidaritet med den hardt prøvede demokratibevegelsen i Hviterussland.

Etter presidentvalget den 19.desember 2010 arresterte hviterussiske myndigheter mer enn 600 personer som protesterte mot utfallet av valget.Fortsatt sitter 25 personer fengslet anklaget for å ha organisert opptøyer. De risikerer fra 5-15 års fengsel. Samtidig fortsetter myndighetene å forfølge og avhøre menneskerettighetsforkjempere, journalister og opposisjonspolitikere over hele landet.

 

 

bilder_lys_web.jpgHovedkravene til aksjonen er at norske myndigheter må legge ytterligere press på hviterussiske myndigheter for å sikre at

 

* alle politiske fanger løslates

* alle fengslede får tilgang på juridisk og medisinsk hjelp

* rettssikkerheten ivaretas for dem som stilles for retten

* angrepene og forfølgelsen av menneskerettighetsforkjempere, advokater, journalister, forfattere, studenter og opposisjonspolitikere opphører

 

 

Slagord og bannere under demonstrasjon var:

Løslat politiske fanger

Solidarity16

Free Belarus

Stans angrepene mot journalister og ytringsfriheten (Norsk Journalistlag)

 

Appeller ved Ola Elvestuen fra Venstre, Inger Lise Hansen fra KrF, Berit Lindeman fra Den norske Helsingforskomité og Human Rights House Foundation.

 

 

Bakgrunn for aksjonen

 

Lysaksjonen i Hviterussland startet 16. oktober 2005 og dagen ble kalt Day of Solidarity with Belarus. Datoene for lysaksjonen er ikke tilfeldig valgt: 16. september 1999 forsvant tidligere vise-speaker i det hviterussiske parlamentet Viktar Gonchar og hans venn Anatoly Krasovsky. I alt har fire opposisjonelle forsvunnet i Hviterussland siden 1999, og mye tyder på at myndigheter på høyt nivå har vært involvert. Forsvinningene har blitt et tydelig symbol for det undertrykkende regimet i Hviterussland.

 

Organisasjoner som støtter markeringen er:

Den norske Helsingforskomité

Human Rights House Foundation

Amnesty International Norge

Norsk PEN

Den norske Forfatterforening

Raftostiftelsen

Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU)

Natur og Ungdom

Europeisk Ungdom

KrF

KrFU

Unge Venstre

Venstre

Unge Høyre

Rød Ungdom

AUF