Viktig veiskille i Serbia | Den norske Helsingforskomité

Viktig veiskille i Serbia

(22/01-2008) To svært ulike kandidater kan bli Serbias president i år - men ingen av dem vil ta et ordentlig oppgjør med fortiden.

Russlandsorienterte Tomislav Nikolic fra Det Serbiske Radikale Parti vant første runde av presidentvalget på søndag. Som motstander i neste runde 3. februar har han sittende president, Boris Tadic.

- Det er helt åpent hvem av de to kandidatene som vinner andre runde av valget, sier Sonia Biserko, leder av Den serbiske Helsingforskomité. - Vel er det forskjell på de to kandidatene, og de står for forskjellige midler og metode i sin politikk, men ingen av dem står for en omdefinering av serbiske nasjonale interesser, sier hun til nhc.no.

Selv om den sittende presidenten er noe mer vestlig orientert enn sin konkurrent, har han så langt ikke vist stor vilje til å ta et oppgjør med landets overgrepshistorie fra krigene på 1990-tallet.

- Samarbeidet med tribunalet for det tidligere Jugoslavia i Haag (ICTY) har ikke vært særlig godt med Tadics parti i regjering, sier Balkan-rådgiver Ole Lilleås i Den norske Helsingforskomité til Dagsavisen i dag.

Likevel står Serbia foran et veiskille, og årets presidentvalg vil ha stor betydning for den videre utvikling i regionen. Det er ventet at Kosovo erklærer uavhengighet etter andre runde 3. februar.

Den norske Helsingforskomité mener at uavhengig av hvem som vinner presidentvalget i Serbia...

 

bør det internasjonale samfunn stå fast ved at oppgjør med 1990-tallets grove overgrep skal fortsette å finne sted

må Serbia samarbeide fullt ut med ICTY

må krigsforbrytere, spesielt Radovan Karadzic og Ratko Mladic, pågripes og overleveres til domstolen.