Makedonia - forsoning eller fortsatt konflikt? | Den norske Helsingforskomité

Makedonia - forsoning eller fortsatt konflikt?

(18/03-2003) Makedonia stod på randen av borgerkrig våren og sommeren 2001. Intenst internasjonalt diplomati førte til at en fredsavtale ble inngått mellom albanske og makedonske partier. Det er vedtatt omfattende endringer i den makedonske grunnloven som gir det albanske mindretallet sterkere rettigheter. Sentrale spørsmål på seminaret, som Helsingforskomiteen organiserer sammen med Atlanterhavskomiteen, vil være: - om forholdet mellom de to gruppene fortsatt er preget av mistro og fiendskap, - hvordan vanlige mennesker og politikere i Makedonia ser på EU, USA og NATOs innblanding i konflikten, og - hvordan fremtiden ser ut. Helsingforskomiteens nye rapport om Makedonia "Divided Perceptions" vil lanseres

Seminar: Makedonia - forsoning eller fortsatt konflikt?

Tid: onsdag 26 mars 2003 klokken 11.30 - 13.00

Sted: Atlanterhavskomiteen, møterom 2 etage, Fridtjof Nansens plass 6, Oslo.

 

Forsker Ingrid Vik ved Institutt for kulturstudier, Universitetet i Oslo, innleder til debatt om situasjonen i Makedonia, etter at landet stod på randen av borgerkrig våren og sommeren 2001. Intenst internasjonalt diplomati førte til at en fredsavtale ble inngått mellom albanske og makedonske partier. Det er vedtatt omfattende endringer i den makedonske grunnloven som gir det albanske mindretallet sterkere rettigheter.

 

Sentrale spørsmål på seminaret vil være:

- om forholdet mellom de to gruppene fortsatt er preget av mistro og fiendskap

- hvordan vanlige mennesker og politikere i Makedonia ser på EU, USA og NATOs innblanding i konflikten

- hvordan fremtiden ser ut.

 

Førsteamanuensis ved Høgskolen i Buskerud, fredsforsker Lars Petter Soltvedt, vil kommentere Viks innlegg. Seminaret lanserer Helsingforskomitéens nye rapport "Divided Perceptions: A study of prevailing interpretations of the conflict in Macedonia among Albanian and Macedonian communities", som er skrevet av Ingrid Vik. Seminaret er et samarbeid mellom Den norske Atlanterhavskomité og Den norske Helsingforskomité.