Avventende i forhold til utviklingen i Ukraina | Den norske Helsingforskomité

Avventende i forhold til utviklingen i Ukraina

(24/11-2004) Etter at nesten alle stemmene var talt opp etter presidentvalget i Ukraina, erklærte den sentrale valgkommisjonen at den sittende statsministeren Victyor Janukovitsj var vinneren. - Alt tyder på at opposisjonens kandidat Victor Jusjtjenko er valgets reelle vinner, uttaler Helsingforskomiteens Berit Lindeman. - To uavhengige valgdagsmålinger gir Jusjtjenko en ledelse på 10 prosentpoeng, og i tillegg har både nasjonale og internasjonale observatører rapportert om massiv manipulasjon ved stemmegivning og opptelling av stemmesedler.

Den norske Helsingforskomité: Avventende i forhold til utviklingen i Ukraina

24 november 2004

 

Etter at nesten alle stemmene var talt opp etter presidentvalget i Ukraina på søndag, erklærte den sentrale valgkommisjonen at den sittende statsminister Victyor Janukovitsj var vinneren av valget. - Alt tyder på at opposisjonens kandidat Victor Jusjtjenko er valgets reelle vinner, uttaler Helsingforskomiteens Berit Lindeman.

 

- To uavhengige valgdagsmålinger gir Jusjtjenko en ledelse på 10 prosentpoeng og i tillegg har både nasjonale og internasjonale observatører rapportert om massiv manipulasjon ved stemmegivning og opptelling av stemmesedler. Under valgkampen nøt Janukovitsj også store fordeler av bruk av statlig media og statlige ressurser, sier Lindeman.

 

Hundretusenvis av demonstanter i Kiev og andre deler av landet krever nå at Jusjtjenko blir satt inn som landets president. - Dette presidentvalget omtales ofte som ”et valg mellom Vesten og Russland” fortsetter Lindeman. - Det er imidlertid viktig å understreke at det er det Ukrainske folket som har gått til urnene og at nabolands interesser ikke er avgjørende. Valget viser at flertallet av befolkningen nå ønsker et regimeskifte og reformer, avslutter hun.

 

Utviklingen i Ukraina har de siste årene vært negativ på flere fronter. Landet er ett av de mest korrupte i regionen. Korrupsjonen er en medvirkende årsak til at 80% av befolkningen lever under fattigdomsgrensen til tross for at landet har store ressurser. Helsingforskomitéen har vært spesielt bekymret for det autokratiske regimets undertrykking av ytringsfriheten. Uavhengige og oppsøkende journalister blir utsatt for grov trakassering. I minst to tilfeller har journalister blitt myrdet, og det holdes som svært sannsynlig at dødsfallene har hatt sammenheng med deres avsløringer av myndighetenes virksomhet. De to journalistenes navn er Georgiy Gongadze og Igor Alexandrov.

 

Den norske Helsingforskomité følger nøye med i den videre utviklingen, og håper at krisen i Ukraina kan finne en fredelig og demokratisk løsning.