Kronprinsen åpner jubileumsutstilling

Kronprinsen åpner jubileumsutstilling

Hans Kongelige Høyhet Kronprinsen åpner Helsingforskomiteens jubileumsutstilling i Oslo den 20. november. 14 av Europas sterke stemmer mot urett hedres når Helsingforskomiteen fyller 40 år.

- Alle kan bli menneskerettsforsvarere. Kom på utstillingen og bli inspirert av hva det er mulig å få til når vi står sammen mot urett, sier Bjørn Engesland, generalsekretær i Helsingforskomiteen.

Portretter av noen av de fremste menneskerettsforsvarerne i Europa vil prege gatebildet i Oslo mellom 20. november og 4. desember. Utstillingen på vestsiden utenfor Oslo rådhus er åpen for alle og forteller historien om de som har kjempet mot overgrep og for et mer demokratisk Europa.

Kronprinsen åpner jubileumsutstilling
Helsingforskomiteens jubileumsutstilling
 

14 portretter

Klikk på hvert enkelt navn for å få vite mer:

Ljudmila Aleksejeva– Russlands samvittighet,Václav Havel- fengselsfuglen som ble president, Sonia Biserko- Serbias moralske stemme, Anna Politkovskaja– journalist og martyr for ytringsfrihet, Svetlana Gannusjkina- matematikeren ble menneskerettsforkjemper, Natalia Estemirova– drept i kampen mot straffrihet, Vitalij Ponomarjov– fortalte sannheten om tragedien i Kirgisistan, Zjanna Litvina– journalisten som nekter å være talerør for «Europas siste diktator», Oleksandra Matvijtsjuk– kjemper mot urett i Ukraina, Márta Pardavi– demokratiets stemme i et stadig mer totalitært Ungarn, Khadija Ismailova– avslører korrupsjon i Aserbajdsjan, Valentina Likhoshva– står opp for LHBTI i Russland, Elena Milasjina– en av Europas modigste journalister og Olga Sadovskaja– advokaten som sender torturister i fengsel.

De modigste

- Det er 14 av de modigste menneskene vi har samarbeidet med de siste 40 årene. Noen ofret livet mens andre fortsetter kampen til tross for at de risikerer liv og frihet, sier Engesland.

12 av de 14 portrettene er av kvinner. Det viser den store betydningen kvinner har og har hatt i kampen for demokrati og menneskerettigheter i Europa.

- Mange av de viktigste aktivistene er kvinner. De har ofte våget mest i kampen mot urett i stater som stort sett er styrt av autoritære menn, sier Engesland.

Helsingforskomiteens jubileumsutstilling

Tid: Åpnes mandag 20. november kl 14.15 av H.K.M. Kronprins Haakon og generalsekretær Bjørn Engesland i Den norske Helsingforskomite. Utstillingen varer fram til 4.desember.

Sted: Rådhusplassen i Oslo (i forlengelsen av Olav Vs gate, lokalisert vest for Oslo rådhus, rett nord for Nobels fredssenter).

Pressekontakt: Øystein Solvang, kommunikasjonssjef i Helsingforskomiteen: 466 60 428 solvang@nhc.no  Presse som ønsker akkreditering må sende inn dette innen fredag den 17. november klokken 12.00

Bygger samarbeid

Helsingforskomiteen støtter demokratiforkjempere i over 20 land, de fleste i Øst-Europa. Oppdraget er å få frigitt politiske fanger, avdekke overgrep, være en internasjonal vaktbikkje for menneskerettigheter og bygge sivilsamfunn som står sterkere i kampen for demokrati.

- Helsingforskomiteen bygger samarbeid når andre bygger murer. Vi kan ikke lage demokrati i land som Russland eller Aserbajdsjan, men står sammen med demokratiske krefter der for en bedre framtid, sier Engesland.