Ales Bialiatski dømt til fire og et halvt års fengsel

Ales Bialiatski, leder av den kjente menneskerettighetsorganisasjonen Viasna i Hviterussland ble kl 09:45 norsk tid dømt til fire og et halvt års fengsel for skatteunndragelse samt til inndragning av eiendom.

Denne dommen er en skam for Europa, og vi må stå samlet i vår fordømmelse av regimet i Hviterussland, sier Helsingforskomiteens generalsekretær Bjørn Engesland. – Europeiske ledere, inkludert den norske regjeringen, må kreve umiddelbar løslatelse av Bialiatski.

Viasna er Hviterusslands viktigste menneskerettighetsorganisasjon, og er kjent for å ha gitt juridisk og materiell hjelp til ofre for regimets overgrep. Organisasjonen har vært den viktigste kilde til informasjon om overgrepene som i en årrekke har blitt stadig intensivert i det som kalles ’Europas siste diktatur’. Som en represalie for arbeidet sitt, har Viasna i årevis blitt nektet registrering og deres aktiviteter har blitt tvunget under jorden.

Bialiatski, som leder Viasna, ble tvunget til å åpne konti i utlandet. Dette var den eneste måten arbeidet kunne videreføres, blant annet med økonomisk støtte fra Den norske Helsingforskomité. Hviterussiske myndigheter fikk tilgang til informasjon om Bialiatskis konto i DnB NORD i Vilnius via litauiske myndigheter, noe Litauen nå beklager på det sterkeste.

-Ales er juvelen i hviterussisk menneskerettighetsarbeid, og ingen kan helt fylle hans rolle, sier informasjonsleder Berit Lindeman. – Vi vet at Viasnas ansatte kommer til å fortsette arbeidet, og vi står sammen med dem for å kreve løslatelse av Ales og andre politiske fanger i Hviterussland. Blant dem finner vi en annen av våre samarbeidspartere og venner, tidligere presidentkandidat Andrei Sannikov, som har sittet fengslet i snart ett år under torturlignende forhold.

Ales Bialiatski mottok den norske Helsingforskomiteens pris ’Andrei Sakharovs Frihetspris’ i 2006 og er nominert til Nobels Fredspris flere ganger. Den norske Helsingforskomités ansatte ble nektet innreise til Hviterussland for å overvåke rettsaken, som startet 2. november.