Forfølger de som vil bekjempe korrupsjon | Den norske Helsingforskomité

Forfølger de som vil bekjempe korrupsjon

Forfølger de som vil bekjempe korrupsjon

- Ukraina må slutte å forfølge aktivister som kjemper mot korrupsjon.

Det krever Den norske Helsingforskomite og 48 andre internasjonale organisasjoner i et åpent brev til ukrainske myndigheter.

Snart fire år har gått siden Verdighetsrevolusjonen i Kiev, da folk  tok til gatene med et håp om å fri sitt land fra vanstyre og oligarker.

-  Fortsatt klarer ikke den ukrainske regjeringen å levere på det viktigste området: å bekjempe korrupsjon. I stedet jages og trues aktivister, organisasjoner og gravejournalister som daglig arbeider med korrupsjon som tema, sier Olga Shamshur Flydal, Helsingforskomiteens Ukraina-rådgiver.

- Det er en helt ny type press fra myndighetene nå», advarer Oleksandra Matvijtsjuk, lederfor det ukraninske senter for sivile rettigheter og Helsingforskomiteens samarbeidspartner.

Senteret sendte nylig et bekymringsbrev til Ukrainas president Petro Porosjenko. Nå følger Den norske Helsingforskomite sammen med andre internasjonale partnere og støttespillere opp med samme appell til ukrainske myndigheter.

Flydal understreker at det er nødvendig med internasjonal hjelp til Ukraina for å reformere statlige institusjoner både for å bekjempe korrupsjon og øke rettsikkerhet for innbyggerne .

- Norge stiller opp med betydelig budsjetthjelp og annen bistand, inkludert hjelp til å reformere den ukrainske justissektoren. Nettopp derfor bør Norge også gi klar beskjed til ukrainske myndigheter om at kampanjer mot kritiske aktivister og politikere ikke er akseptabelt, sier hun.

Åpent brev til Ukraina:

Last ned fil20171107 Statement Anticorruption Activists.pdf(357kb)