Helsingforskomiteen gratulerer Colombias president Juan Manuel Santos med Nobels fredspris 2016 | Den norske Helsingforskomité

Helsingforskomiteen gratulerer Colombias president Juan Manuel Santos med Nobels fredspris 2016

Helsingforskomiteen gratulerer Colombias president Juan Manuel Santos med Nobels fredspris 2016

Colombias president Juan Manual Santos får Nobels fredspris for sin sentrale rolle i fredsforhandlingene som har gitt våpenhvile i et land som har vært i borgerkrig i mer enn 50 år.

– Til tross for at fredsavtalen mellom Regjeringen og FARC-geriljaen ble nedstemt med knapp margin for få dager siden, er innsatsen som er lagt ned imponerende og vil ligge til grunn for fortsatte forhandlinger om varig fred, sier Bjørn Engesland, generalsekretær i Helsingforskomitéen. – «Vi håper og tror at Nobelprisen vil være en inspirasjon for fortsatte forhandlinger og nasjonal dialog, slik partene allerede har annonsert at de vil fortsette med.»

Norge har vært tilrettelegger for fredsforhandlingene sammen med Cuba siden oppstarten i Oslo i oktober 2012. Flere hundre tusen er drept som følge av konflikten og over seks millioner er drevet på flukt.

Et viktig mål for de fortsatte forhandlingene vil være å sikre et mer rettferdig opplegg for rettsoppgjør enn det den nedstemte fredsavtalen la opp til.  – Et rettferdig oppgjør med de ansvarlige for grove overgrep er viktig for ofrene for den blodige konflikten. Det bidrar til å skape forsoning på sikt, sier Engesland. – Vi håper prisvinneren og partene i konflikten lykkes i den videre prosessen.

For kommentarer:
Bjørn Engesland, generalsekretær, mobil: 957 53 350
Anders Nielsen, fungerende kommunikasjonsleder, mobil: 408 44 709