Human Rights Human Wrongs 2015 | Den norske Helsingforskomité

Human Rights Human Wrongs 2015

Human Rights Human Wrongs 2015

I år som tidligere år er Den norske Helsingforskomité samarbeidspartner når dokumentarfilmfestivalen Human Rights Human Wrongs arrangeres på Filmens hus fra 11-15. februar.

Årets program er nå klart, og vi ser frem til en utfordrende, spennende og interessant festival. Hele programmet kan du laste ned her.

Lørdag 14. februar er den Norske Helsingforskomité medarrangør av eventet Europe Without Political Prisoners - An Illusion or Worth Fighting For, på Filmens hus. Her vil vi vise filmen Amazing Azerbaijan, som viser brutaliteten til det sittende Aliyev-regimet i Aserbajdsjan. Filmen er fra 2013, og viser dermed ikke hvordan regimet slo ned på menneskerettighetsaktivister i landet i 2014. Fengslingen av de mest sentrale menneskerettighetsaktivistene, journalistene og advokatene som regimet gjennomførte i 2014 har ført til at Azerbaijan er det landet i Europa med definitvt flest politiske fanger.

Filmen blir etterfulgt av debatt hvor vi ønsker å kaste lys over denne situasjonen, og diskutere hvilke muligheter Norge og internasjonale organisasjoner har til å presse regimet i Baku til å endre sin kraftig forverrede politikk.

I tillegg kommer vi til å vise klipp fra filmen 1050 Days of Solitude, som viser påkjenningen pårørende til politiske fanger går gjennom. Filmen viser hverdagen til Natalia Pinchuk, kona til den kjente hviterussiske menneskerettighetsaktivisten og tidligere politiske fangen Ales Bialiatski, og den forferdelige usikkerheten hun må leve med mens hennes mann sitter fengslet i en hviterussisk arbeidskoloni.

Vi vil også vise klipp fra filmen Turkmenistan: Life behind bars, som viser historien til en russisk statsborger som har overlevd 11 år i et turkmensk fengsel. Filmen gir et unik innblikk i et av de mest undertrykkende fengselssystemene i verden, der tortur er en dagligdags hendelse.

Onsdag 11. februar vil assisterende generalsekretær i Helsingforskomiteen Gunnar Ekeløve-Slydal holde en innledning til filmen Watchers of the Sky, som er en prisvinnende dokumentar som forteller historien om fem modige individer som sloss for å holde de som står bak folkemord ansvarlige. Fra Nürnberg via Bosnia, Rwanda og Sudan males et mørkt bilde av menneskehetens historie, og stiller det viktige spørsmålet: hvordan kan vi unngå å gjenta slike historiske tragedier?

Meld deg på eventet på Facebook her, eller les mer om arrangementet på Human Rights Human Wrongs hjemmeside her

Årets festival er delt opp i to seksjoner: Film og Live. Live er delen av festivalen som ikke er film, og det kommer til å være over 20 live-arrangementer i løpet av festivaluken: debatter, foredrag, workshops, foredrag, utstillinger og forestillinger som kretser rundt de samme temaene som de dokumentarfilmene. 

Se hele programmet under, og besøk festivalens hjemmeside www.hrhw.no for mer informasjon.