Hvordan er livet under de østeuropeiske antihomolovene? | Den norske Helsingforskomité

Hvordan er livet under de østeuropeiske antihomolovene?

Hvordan er livet under de østeuropeiske antihomolovene?

Under to åpne seminarer under Europride 2014 inviterer LLH, Amnesty og Helsingforskomiteen 22. Juni ti av Øst-Europas mest fremtredende lhbt-aktivister til å fortelle om livet under antihomolovene – og om hvordan lhbt-personer blir trukket inn i en ny kald krig mellom Øst og Vest.

- Vi vil støtte lhbt-aktivister fra Øst-Europa i å møtes og jobbe sammen mot trusselen fra antihomolovene. Vi vil også lære hvordan vi i Vest- Europa bør arbeide i solidaritet med våre østeuropeiske partnere for at menneskerettigheter skal gjelde for alle, sier Bård Nylund, leder av LLH.

LLH, Amnesty International og den norske Helsingforskomiteen har invitert ti av de mest fremtredende lhbt-aktivistene fra Russland, Hviterussland, Ukraina, Moldova, Litauen og Latvia til Europride i Oslo, og ønsker alle interesserte velkomne til seminar om livet under antihomolovene og den nye kalde krigen om lhbt-personers rettigheter.

- Det ser ut som om Øst-Europa og Vest-Europa kjemper om retten til å avgjøre hvorvidt rettighetene til seksuelle- og kjønnsminoriteter er kompatible med såkalte ”familie og tradisjonelle verdier”, forteller Bjørn Engesland, generalsekretær i den norske Helsingforskomiteen. – Ved å begrense lhbt-personers menneskerettigheter, hevder nasjonalister at de beskytter familien og nasjonen fra vestlig påvirkning.

Menneskerettigheter og ytringsfrihet i Øst-Europa er truet av en rekke nye lover som påvirker lhbt-personer: antipropagandalover, blasfemilover, ”fremmed agent”-lover og lover som skal ”beskytte” barn og unge. For østeuropeiske nasjonalister har homofili blitt symbolet på vesten.

- Når konservative krefter som kjemper imot de fundamentale menneskerettighetene til lhbt-personer samarbeider over landegrenser, må menneskerettighetsaktivister svare med en enda større evne til å bygge allianser, sier John Peder Egenæs, leder for Amnesty International Norge.

Velkommen til seminarene ”Life under the threat of anti-homosexuality laws” klokken 14:15 og ”Caught in the frontline of the new cold war - How LGBT people are caught in the clash between “traditional values” and human rights søndag 22. Juni!

Foto: Amnesty Norge/Patricia Kaatee