Ny dom i ICTY etter Srebrenica-massakren | Den norske Helsingforskomité

Ny dom i ICTY etter Srebrenica-massakren

Ny dom i ICTY etter Srebrenica-massakren

Bosnisk -serbiske Zadravko Tolimir ble 12.12.2012 dømt til livsvarig fengsel og funnet skyldig i blant annet folkemord ved Srebrenica og i tvungen befolkningsforflytning fra Srebernica og Zepa i FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia i Haag (ICTY).

Begge områdene var FN- beskyttede soner som ble tatt over av bosnisk-serbiske styrker. Dommen bygger på og bekrefter allerede etablerte fakta om folkemordet i Srebrenica i juli 1995. Tolimir tilhørte den bosniske hærens sentrale stab hvor han var øverste ansvarlige for etterretning og sikkerhet. Tolimir var en av sju assisterende kommandanter som var direkte underordnet hærsjef Ratko Mladic, og har blitt omtalt som hans høyre hånd. Dommen kan bli anket.

-Det er viktig at tribunalet fortsetter arbeidet med sakene, ikke minst mot aktører på Tolimirs nivå. Nå får vi se om denne dommen blir anket og vente på avgjørelse i sakene mot Karadzic og Mladic, sier Bjørn Engesland, generalsekretær i Den norske Helsingforskomité.

For tiden er det flere forsøk på å underminere tribunalets arbeid og anseelse. Mange serbere, blant annet Serbias president Nikolic misliker frifinnelsene av de kroatiske generalene Gotovina og Markac og tilsvarende frifinnelser av lederne i «Kosovos frigjøringshær» Haradinaj, Balaj og Brahimaj, og sier at disse dommene motvirker forsoning.

-Den holdningen er ingen unnskyldning for ikke å ta denne dommen mot Tolimir og dommene mot andre Srebrenica-ansvarlige alvorlig. Tribunalet må dømme etter bevisene i hver sak. Hvorvidt man anerkjenner tribunalets konklusjoner er en test på viljen til forsoning, sier Engesland.

Dommen kan leses her.