Overvåker brudd i fengsler

Fengselsobservatør Anastasia Garina ble nektet å snakke med spionsiktede Frode Berg da hun besøkte han i Moskva. Hun beskriver norske fengsler som “en helt annen verden”.

Anastasia Garina er jurist og medlem av Moskva overvåkingskommisjon som består av representanter fra frivillig sektor som har mandat til å besøke lukkede institusjoner i Russland for å sikre rettssikkerheten til de innsatte.

Rett før hun kom til Oslo besøkte hun spionsiktede Frode Berg som sitter i fengsl i Moskva. Garina ble imidlertid nektet å snakke med Berg, noe hun skal ha rett på ifølge mandatet sitt.

– Vi spør vanligvis enkle spørsmål, som om de innsatte har tilgang på mat og medisiner, men jeg fikk beskjed om at jeg ikke fikk snakke med Berg.

– En annen verden

Hun er en av Helsingfoskomiteens 10 russiske kollegaer, deriblant journalister, menneskerettighetsaktivister og advokater som jobber spesielt med å overvåke og rapportere om situasjonen i russisk varetekt og fengsler.

– Vi har et helt annet system og de som jobber i russiske fengsler har en helt annen forståelse av hva som er viktig og ikke. Sikkerhet er i russiske fengsler viktigere enn alt, til og med menneskerettigheter, sier Anastasia Garina, leder for Committee Against Torture i Moskva,

Denne uken er fengselsobservatørene på studiebesøk i Oslo blant annet for å besøke Oslo og Ravneberget fengsel, samt møte Kriminalomsorgen.