Stå opp for et fritt Russland! | Den norske Helsingforskomité

Stå opp for et fritt Russland!

Stå opp for et fritt Russland!

Tirsdag 7. oktober er en symboltung dag i Russland. Det er åtte år siden den kritiske gravejournalisten Anna Politkovskaya ble drept og det er også bursdagen til president Vladimir Putin. I den forbindelse kommer Amnesty, LLH og Helsingforskomiteen til å holde en solidaritetsmarkering foran Stortinget kl 12-13, og foran den russiske ambassaden 13.30-14. Du er velkommen!

Ytringsfriheten og forsamlingsfriheten i Russland skrenkes stadig mer inn. Snart kan man bare samles på sitt eget kjøkken for å si hva man mener - i det offentlige rom er det knapt mulig å avholde en myndighetskritisk demonstrasjon om man er flere enn ett menneske.

 – Vi vil vise at grensene for tillatte ytringer i dagens Russland er blitt veldig strenge. Hvis du samarbeider med utlendinger får du dessuten raskt et stempel på deg for å være «utenlandsk agent» og forræder, sier Gunnar M. Ekeløve-Slydal, assisterende generalsekretær i Den norske Helsingforskomité

- Vi aksjonerer for å sette fokus på manglende ytringsfrihet og forsamlingsfrihet i Russland. Et slikt arrangement ville ikke blitt tillatt i dagens Russland, sier generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty i Norge.

Dette skjer på Eidsvolls plass: Vi viser to måter folk i Russland fremdeles kan uttrykke sine meninger på:

1) Alene i offentligheten: Vi arrangerer en enmannsdemonstrasjonsstafett, hvor budskapet på plakaten er "I stand with a free Russia". Dette innebærer at en etter en stiller seg opp med en plakat, står en liten stund, legger ned plakaten, går vekk. Så kommer nestemann, plukker opp plakaten osv. Det er slik Amnesty-kontoret i Moskva aksjonerer utendørs, fordi det omtrent er umulig å få tillatelse til å holde en markering på et sted hvor man blir sett. Dersom man gjør en "feil" - å overrekke plakaten fra hånd til hånd som en stafettpinne - så er gjerne politiet på plass med en gang for å bryte opp.

2) Uformelt på privaten: Vi setter opp et russisk kjøkkenbord, (se bildet over) hvor Amnestys generalsekretær John Peder Egenæs, LLH-leder Bård Nylund og assisterende generalsekretær i Helsingforskomiteen Gunnar Ekeløve-Slydal har et lite teslabberas på kjøkkenet. Vi setter også opp en fjerde stol, slik at alle som vil kan sette seg ned og bli tatt bilde av.

Putin har bursdag
Det er ikke tilfeldig at vi avholder demonstrasjonen den 7. oktober. Dette er en symboltung dag på flere måter. For det første er 7. oktober åtteårsdagen for drapet på den kritiske gravejournalisten Anna Politkovskaya, og vi minnes vi henne og alle andre som risikerer livet i ytringsfrihetens tjeneste. Siden det også er Putins bursdag denne dagen, bruker vi anledningen til å heller feire alle som jobber for et fritt Russland. Vi viser solidaritet med utsatte enkeltpersoner og organisasjoner i Russland, for å gi dem styrke til å holde ut i stadig vanskeligere tider.

Aksjonen og bilder fra denne bli delt i sosiale medier med hashtaggen #SpeakOutRussia. Kan du ikke delta fysisk, så er det like viktig å delta digitalt ved å bruke nevnte hashtag.

Se invitasjon på Facebook - og meld deg på om du kommer.