Hviterussland stenger grensene før rettssak mot menneskerettighetsforsvarer | Den norske Helsingforskomité

Stenger grensene før rettssak mot menneskerettighetsforsvarer

Stenger grensene før rettssak mot menneskerettighetsforsvarer

Flere menneskerettighetsorganisasjoner, deriblant Den norske Helsingforskomité og vår svenske søsterorganisasjon Civil Rights Defenders, har blitt nektet visum for å kunne være på plass under rettssaken mot Ales Bialiatski, leder for organisasjonen Viasna. Dette er enda et bevis på at rettssaken mot Bialiatski er politisk motivert.

- At Hviterussland nå stenger grensen for internasjonale observatører forsterker vår bekymring for at Ales Bialiatski ikke kommer til å få en rettferdig og korrekt rettssak, sier Berit Lindeman i Den norske Helsingforskomité.

Den 2. november starter rettssaken mot Ales Bialiatski, som er mistenkt for grove brudd på skattelovgivningen og risikerer opp til sju års fengsel. I og med Viasna ikke har kunnet registrere seg og drive sin virksomhet lovlig i Hviterussland siden 2003 har organisasjonen blitt tvungen til å åpne private bankkontoer i utlandet. Anklagene mot Ales Bialiatski er knyttet til disse kontoene.

- Den hviterussiske repressive neven knyttes enda hardere, sier Marie Månsson i Civil Rights Defenders. Vi har sett journalister og den politiske opposisjonen fengsles. Nå har den strafferettslige forfølgelsen også nådd menneskerettighetsforkjemperne. Ales Bialiatski er den fremste representanten for disse.

Helt siden presidentvalget i 2010 har menneskerettighetssituasjonen i Hviterussland befunnet seg i fritt fall. Regimet har brukt all sin energi på å forverre situasjonen for det sivile samfunn og den politiske opposisjonen. I oktober vedtok det hviterussiske parlamentet helt uten debatt flere lovendringer, som innebærer kraftige restriksjoner på møte- og forsamlingsfriheten.

Rettssaken mot Ales Bialiatski starter kl 10:00 den 2 november i Minsk Maskouski distriktsdomstol.