Tsjetsjenske asylsøkere torturert og drept etter retur | Den norske Helsingforskomité

Tsjetsjenske asylsøkere torturert og drept etter retur

Tsjetsjenske asylsøkere torturert og drept etter retur

I denne ukens Ny Tid avsløres det at to tsjetsjenske asylsøkere, Apti Nazujev og Umar Bilemkhanov, ble torturert og drept i Tsjetsjenia etter å ha fått avslag på sine søknader om politisk asyl i Norge. Den norske Helsingforskomité og russiske Memorial advarte norske myndigheter sterkt mot å sende de to tilbake til Tsjetsjenia eller Russland.

Den norske Helsingforskomité har lenge advart norske myndigheter mot å tro at det er trygt å returnere asylsøkere fra Nord-Kaukasus til Russland. - Denne saken, som dokumenterer at to personer som har søkt asyl i Norge har blitt torturert og drept i Tsjetsjenia etter å ha fått avslag på sin asylsøknad av norske myndigheter, er så alvorlig at vi må spørre om det norske asylsystemet fungerer slik det skal, sier generalsekretær i Den norske Helsingforskomité Bjørn Engesland.

-Slik vi ser det, har Norge sendt mennesker tilbake til tortur, etter at de kom til Norge for å få beskyttelse. Det er et brudd på det grunnleggende prinsippet i FNs Flyktningkonvensjon, vernet mot retur til forfølgelse, sier Inna Sangadzhieva, seniorrådgiver i den norske Helsingforskomité. Hun arbeidet i lang tid med disse sakene og var ekspertvitne under rettsakene de to førte mot norske utlendingsmyndigheter. -Vi har i flere år nå argumentert for at såkalt "internflukt" i Russland ikke er et alternativ; en som kan utsettes for forfølgelse i Tsjetjenia kan heller ikke være trygg andre steder i Russland, sier Sangadzhieva. Særlig Umar Bilemkhanov satt på svært mye informasjon om overgrep som begås av myndighetene i Tsjetsjenia, og var slik sett også et viktig vitne. Han ble selv et offer for disse grusomme overgrepene.

-Jeg blir sint over at norske myndigheter ikke hører på oss, kommenterer Helsingforskomiteens Lene Wetteland som er opprørt over at to asylsøkere vi ropte varsku om, nå er døde.  - Man blir opprørt og lei seg når man ikke når frem til dem. Det er et stort system som virkelig trenger en revurdering.

Klikk her for å lese hele saken i Ny tid

Også Aftenposten og VG har laget saker basert på saken i Ny tid.

Klikk her for å lese om saken i Aftenposten

Klikk her for å lese dekningen av saken i VG