Desillusjon i Ukraina gir revansj for Janukovitsj | Den norske Helsingforskomité

Desillusjon i Ukraina gir revansj for Janukovitsj

(18/01-2010)
Med over 85 % av stemmene talt opp, går det mot seier for Viktor Janukovitsj etter første runde av presidentvalget i Ukraina.

Hvorvidt Janukovitsj eller hans hovedutfordrer Julia Timosjenko blir landets neste president blir klart først etter andre valgrunde den 7. februar. Men at det er definitivt over for oransjerevolusjonens Justsjenko er åpenbart allerede.
Mandag klokken 11:30 lå Janukovitsj, som tradisjonelt har støtte øst og sør i landet, et hestehode foran Timusjenko med 35 % av stemmene, mot hennes 24 %. Sittende president Justsjenko fremstår som skjøvet ut i kulden – med bare 5,42 % av stemmene, og forbigått av fire kandidater av i alt atten.
Berit Lindeman, Ivar Dale og Olga Shamshur fra Den norske Helsingforskomite har observert opptakten til valget i hovedstaden Kiev, og besøkt stemmelokaler i byene Kherson og Kakhovka, sør i landet. Til tross for et par tilfeller av lett forvirring rundt prosedyrene for opptelling, har gruppen fra DnH ikke registrert forhold som ville kunnet ha innvirkning på valgresultatet. Dette er også konklusjonen fra lokale organisasjoner som har fulgt valget – disse har imidlertid registrert tilfeller av kjøp av stemmer.