Lokalt regjeringsbygg overtatt av opposisjonen | Den norske Helsingforskomité

Lokalt regjeringsbygg overtatt av opposisjonen

06/04-2010
I følge lokale øyenvitner er nå 2000-3000personer samlet i og rundt administrasjonsbygget i byen Talas, vest i Kirgisistan, hvor guvernøren skal være tatt til fange.

Etter planen skulle opposisjonen holde møter over hele landet i morgen, 7. april. Det var forventet at disse møtene ville bli forsøkt hindret av myndighetene, som ikke har gitt tillatelse til at det avholdes såkalt ”Narodniy Kurultai” (Folkemøte) i Kirgisistan i morgen. Landet har vært preget av tiltagende uro de siste par ukene – myndighetene har sperret nettsidene til en rekke nyhetsbyrå, noe som også ble tatt opp av FNs generalsekretær Ban Ki Moon under hans besøk til den kirgisiske hovedstaden Bisjkek lørdag.

Imidlertid startet demonstrasjonene på dramatisk vis allerede i dag i byen Talas, vest i landet. En representant for opposisjonen, Bolot Sherniyazov, ble i dag arrestert da han ankom Talas for deltakelse i morgendagens møte. Dette førte til at rundt 1500 personer samlet seg for demonstrasjon, og stormet administrasjonsbygget i byen. Politiet greide ikke å avverge situasjonen. Deretter ble også Innenriksdepartementets bygg forsøkt stormet. Politiet brukte tåregass og plastkuler for å spre folkemengdene, men har foreløpig ikke greid å bryte opp demonstrasjonen. Bilder fra stedet viser at demonstranter setter fyr på plakater og bilder av president Kurmanbek Bakiev, som anklages for å ha innført et tiltakende autoritært og korrupt styresett i landet over de siste par år.

 

Akkurat nå holder opposisjonen fortsatt administrasjonsbygningen i Talas. To fly med 100 spesisialstyrker har nettopp landet for å bistå det lokale politiet, i følge nyhetsbyrået Azzatyk. Kirgisistans statsminister, Daniyar Usenov, advarer samtidig kirgisiske borgere mot å delta i de planlagte demonstrasjonene i morgen, og viser til at slike vil bli slått hardt ned på, melder AKIPress.

 

Den norske Helsingforskomité følger utviklingen, og vil oppdatere saken via Twitter : nhc_no