Opposisjonsledere er arrestert | Den norske Helsingforskomité

Opposisjonsledere er arrestert

(07/04-2010)
Situasjonen i Kirgisistan er uavklart etter at administrasjonsbygningen i den vestlige byen Talas i går ble okkupert av demonstranter.

Det meldes om at en rekke opposisjonsledere har blitt arrestert, blant dem også parlamentsmedlemmer. Helsingforkomiteen følger tett med, men flere nettsider har blitt stengt eller har sluttet å melde om utviklingen i landet. En av kildene som fungerer nå, er meldinger som legges ut på Twitter.

I går ble administrasjonsbygningen i Talas stormet og okkupert av demonstranter, og guvernøren avsatt. Fem helikoptre med spesialstyrker landet mot kvelden, men greide ikke ta tilbake bygningen. Politiet trakk seg tilbake til politihuset i Talas.

 

Kontakt med Talas var svært problematisk – telefoner virker kun sporadisk, og på samme tidspunkt som politiet satte inn sitt forsøk på å ta tilbake administrasjonsbygningen ble internettilgangen i Kirgisistan kuttet. Man kunne bl.a. se at alle kirgisiske brukere på Gmail Chat og Skype forsvant rundt klokken 20 lokal tid, og lokale nettsteder (.kg) ble utilgjengelige.

 

Ubekreftede meldinger sier at rundt 30 personer ble skadd da politiet brukte gummikuler og tåregass.

 

I løpet av kvelden ble en lang rekke opposisjonsledere arrestert i Bishkek, blant dem 2 av dem som besøkte Oslo i november 2009.

 

Tidligere presidentkandidat Almazbek Atambayev (Sosial-Demokratiske Parti) og Omurbek Tekebaev (Ata-Meken) ble begge arrestert i sine hjem av sikkerhetsstyrker. Isa Omurkulov (Sosial-Demokratiske Parti), som også besøkte Oslo i november, ble arrestert samtidig. Flere andre opposisjonsledere ble arrestert.

 

I dag ble Temir Sariev (Ak-Shumkar Parti, besøkte også Oslo i november) arrestert da han ankom Bishkek med fly fra Moskva. Rykter sier at han skal ha holdt møte med Vladimir Putin der, men dette er foreløpig ikke bekreftet.

 

Videre har i dag har politiet i Talas helt vest i landet forskanset seg i politibygningen. Opptil 5000 mennesker (ubekreftet) har omringet bygningen, og krever at Innenriksminister Moldomusa Kongatiev skal komme ut.

 

I Naryn, helt øst i landet, har også flere tusen mennesker nå tatt over administrasjonsbygningen. Pr 8:45 norsk tid gjør de seg klare til å storme politibygningen.

 

Rundt tusen mennesker skal ha stengt hovedveien mellom Bishkek og Osh.

 

Nyheter fra det som skjer kommer hovedsakelig gjennom Twitter, Azattyk.org og Ferghana.ru

 

SISTE – I følge AKIPress : I Bishkek har hundrevis av demonstranter kjempet tilbake politifolk og tatt våpen fra dem – skal ha Kalashnikov, stokker osv, men dette er fortsatt ubekreftet.