Fengselsfugl ble president | Den norske Helsingforskomité

Fengselsfugl ble president

Fengselsfugl ble president

En av Europas mest kjente forfulgte lot seg ikke knekke. Václav Havel (1936–2011) ble president.

Václav Havel var dramatiker, opposisjonsleder og politisk fange. Bøkene hans beskriver hvordan borgerne i kommunistdiktaturet ble tvunget til å leve med løgn.

Sovjetunionen invaderte Tsjekkoslovakia i 1968 og knuste reformene under Praha-våren. Václav Havel rapporterte om innmarsjen på Radio Free Europe. Etterpå ble han og mange andre svartelistet og overvåket. Václav Havel reagerte med å skrive Charta 77. Det var et åpent brev til myndighetene, der han ba om respekt for menneskerettighetene.

Teksten ble til en av de mest kjente protestaksjonene mot de kommunistiske diktaturene i Øst-Europa. I 1989 falt både Berlinmuren og de kommunistiske diktaturene over hele Øst Europa. Den kjente fengselsfuglen og dramatikeren ble utnevnt til president. Da Tsjekkoslovakia ble oppløst i 1993, ble Václav Havel valgt til Tsjekkias første president. Mange opposisjonspolitikere glemte sine prinsipper da de kom til makten. Václav Havels store bragd var at han sto for det samme i presidentpalasset som han gjorde i fengselet.

1989 – Året da muren falt

9. november 1989 falt jernteppet som hadde delt Europa i to siden krigen.

Syngende og dansende østtyskere og vesttyskere møttes på toppen av Berlinmuren. De var blitt gjenforenet.

 

Fengselsfugl ble president
Berlinmurens fall, 1989

Samme år falt  kommunistiske diktaturene sammen over hele Øst-Europa. For svært mange europeere begynte den vanskelige ferden mot friere og åpnere samfunn – og mot høyere levestandard. En generasjon senere høres ekkoet av murens fall fremdeles. Ikke alle stater fortsatte reisen mot demokrati. Mektige land som Kina og Russland gikk motsatt vei.

 Det hadde vært mange  europeiske revolusjoner siden 1789. Få av dem var så dyptgripende, fredelig og vellykket som den demokratiske bølgen som rev ned muren, feiet gjennom kontinentet og videre ut i verden i 1989.

40 år mot urett

Helsingforskomiteen har bursdag og markerer det med å trekke fram noen av Europas modigste mennesker, blant andre Russlands samvittighet  Václav Havel.  Med flere på laget kan vi få til enda mer. Bli en menneskerettighetsforsvarer du også - VIPPS din gave til 20935. Du kan også bli støttemedlem og betale en årlig kontingent eller gi et fast beløp i måneden. Da blir vi enda sterkere i kampen for rettferdighet i Norge og i over 20 andre land. 

Fengselsfugl ble president
Helsingforskomiteen. Foto: NHC/Trond Isaksen

(Foto av Václav Havel: Martin Kozák)