Helsingforskomiteen klager Brennpunkt-dokumentar om Srebrenica til Kringkastingsrådet | Den norske Helsingforskomité

Helsingforskomiteen klager Brennpunkt-dokumentar om Srebrenica til PFU

Helsingforskomiteen har klaget NRK til Pressens Faglige Utvalg (PFU) for brudd på Vær Varsom Plakaten i forbindelse med visningen av Brennpunkt-dokumentaren Byen som kunne ofres, som ble vist av NRK tirsdag 26. april 2011. Helsingforskomiteen har også sendt klage til Kringkastningsrådet i sakens anledning. NRK svarte på Helsingforskomiteens klage i et tilsvar 23 august 2011. Helsingforskomiteen har nå skrevet kommentarer på NRKs tilsvar. Du kan lese begge under. Klagen vil bli behandlet i PFU 20. oktober, og i Kringkastningsrådet 27 oktober.

20. oktober 2011. NRK er felt av PFU under sin behandling av klagen. Les referat fra behandlingen på www. journalisten.no

Les domfellelsen fra PFU her

Les domfellelsen i engelsk oversettelse

Se hele behandlingen i PFU her

Vi presenterer nedenfor de viktigste dokumentene i saken. I tillegg er et dokument fra Den internasjonale domstolen for det tidligere Jugoslavia (ICTY) tatt med, som sammenfatter fakta om Srebrenica fra noen av de viktigste ICTY-dommene om folkemordet i Srebrenica. Du finner også en oversikt over alle relevante ICTY-dommer og -dokumenter.

Les den offisielle klagen til Pressens Faglige Utvalg her

Read the NHC complaint in English here

Les NRKs tilsvar til klagen

Les Helsingforskomiteens kommentarer til NRKs tilsvar her

Les brevet til Kringkastningsrådet her

PFU kritiserer NRK for manglende merking

Etter en klage fra en privatperson, har PFU i brev av 27. juni 2012 understreket til NRK at lenken til dokumentar filmen "Byen som kunne ofres" skal merkes med PFU's logo og henvisning til avgjørelsen i utvalget.

ICTY Facts about Srebrenica

ICTY Srebrenica related Judgments and documents

I forbindelse med at Sveriges television (SVT) i august 2011 sendte dokumentaren "Byen som kunne ofres", ble SVT 2. april felt i Granskningsnemden, Sveriges ekvivalent til PFU. Les mer her.