Fra glitter til gitter | Den norske Helsingforskomité

Informasjon til journalister: Baku, fra glitter til gitter

Informasjon til journalister: Baku, fra glitter til gitter

Invitasjon til journalister:

Fokus på Aserbajdsjan før Eurovision Song Contest i Baku - informasjonsmøte og informasjonspakke

Litteraturhuset i Oslo (Nedjma), fredag 4. mai kl 10.30 – 12.30.

Et samlet, internasjonalt menneskerettighetsmiljø retter nå fokus mot den kommende finalen i Eurovision Song Contest som finner sted i Baku, Aserbajdsjan, et land der myndighetene i en årrekke har undertrykket menneskeerettighetene og ytringsfriheten gjennom å slå hardt og brutalt ned på meningsmotstandere. Vi ønsker å gi norske journalister tilgang til alternative kilder og informasjon for å se flere sider ved Aserbajdsjan. Dermed minskes også mulighetene for at finalen i Baku kan brukes av myndighetene som en plattform for ensidig propaganda. For å gi journalister en enda bredere bakgrunn for det viktige arbeidet de skal gjøre i Baku, inviterer vi til et informasjonsmøte.

Informasjonspakken "Fra glitter til gitter" for journalister kan lastes ned her.

Se Helsingforskomiteens saker på vår nettside her.

Program

Velkommen fra organisasjonene: Fra glitter til gitter

 To kritiske stemmer fra Aserbajdsjan

1. Vugar Gojayev – Landet, bakgrunn og politisk kultur

2. Khadija Ismayilova – Gravejournalist, vinner av Fritt Ord og Zeit Stiftungs pressepris 2012

Spørsmål fra salen

***

Filmvisning

Erling Borgen: Intro til «Fangen i Azerbaijan» - en oppdatert versjon.

Borgens film vises (ca. 30 min) og DVD-kopier vil være tilgjengelig i begrenset opplag.

Det er gratis adgang og ingen påmelding til møtet.

Om innlederne og filmen:Vugar Gojayev er leder for Azerbaijan Human Rights House og skribent. Han har måttet forlate Aserbajdsjan på grunn av trusler fra myndighetene etter at huset ble stengt for et år siden. Tidligere stedlig representant for International Crisis Group og Den norske Helsingforskomité.

Khadija Ismayilova er journalist i Radio Free Europe/Radio Liberty Aserbajdsjan (Radio Azadliq) og kjent gravejournalist . Hun mottar i år Fritt Ord/Zeit Stiftungs pressefrihetspris i slutten av mai.

Erling Borgen er journalist, filmskaper, forfatter og samfunnsdebattant. Han driver sitt eget TV-produksjonsselskap og er professor i samfunnskritisk dokumentarisme ved Høyskolen på Lillehammer. I filmen, som er støttet av Fritt Ord, følger han Eynulla Fatullayev, en kjent aserbajdsjansk journalist og redaktør som satt fengselt i fire år for sin kritikk av regjeringens politikk. I denne oppdaterte versjonen følger vi Fatullayev før og etter løslatelsen. Eynulla Fatullayev er vinner av UNESCOs pressepris for 2012.

 

Arrangører er: Norsk Journalistlag, Norsk PEN, Den norske Helsingforskomité, Human Rights House Foundation og Amnesty International Norge.