Til minne om Jelena Larionova | Den norske Helsingforskomité

Til minne om Jelena Larionova

Til minne om Jelena Larionova

I sommer, den 6. juli, døde Jelena Larionova, journalist og brobygger. I 1995 var hun med på å etablere Barents Press International, et regional nettverk for uavhengige journalister. Jelena arbeidet i Barents Press til siste dag. Det var takket være henne at Barents Press ble partner i Den norske Helsingforskomités flerårige undervisningsprosjekt Flerkulturell forståelse og menneskerettigheter i Barentsregionen. Hun hadde en tro på at journalister og menneskerettighetsaktivister gjør viktige deler av samme jobb; rapporterer fra virkeligheten, særlig den til de svake i samfunnet med mål om å forbedre den. Gjennom årene har Barents Press og Helsingforskomiteen sammen organisert flere titalls dialogmøter om menneskerettigheter for russiske og norske journalister, møter med representanter til det sivile samfunn i Norge og besøk til både russiske og norske fengsler.

Hennes engasjement  var så oppriktig, engasjerende og omfattende at Helsingforskomiteen nominerte henne til Fritt Ord/Zeit- Stiftung pressepris for Russland og Øst-Europa, som hun fikk i 2008.

Vi har satt umåtelig pris på hennes innsats i vårt samarbeid. Hun var alltid like engasjert, og hun var modig. En god kollega, men ikke minst en god venn for mange av oss har nå gått bort. Vi er mange som savner Jelena.

(foto: Barents Press, Thomas Nielsen).