Olena ble angrepet av to personer som kom med homofobiske tilrop og slo henne ned før de løp fra stedet. Hun pådro seg sårskader under angrepet.
– Vi oppfordrer ukrainsk politi til å etterforske dette angrepet som hatkriminalitet, og sikre at angriperne blir tiltalt i samsvar med dette, sier Bjørn Engesland, Generalsekretær i Den norske Helsingforskomité.
– Vi ber også om at ukrainske myndigheter fordømmer angrepet, og gir klart uttrykk for at slike angrep vil bli straffeforfulgt.
Truet i lang tid
Olena har mottatt trusler fra hatgrupper i lang tid, på grunn av sin innsats for å bedre lhbtiq-personers rettigheter i Ukraina, og for sin kvinnerettighetsaktivisme.
Hun er en av 12 menneskerettighetsforkjempere som er profilert i De norske Helsingforskomiteens kampanje «12 kvinner på barrikadene».
Under et besøk i Oslo i oktober, i anledning Helsingforskomiteens årlige Anna Politkovskaja-seminar, fortalte hun om de kontinuerlige truslene hun mottar både online og offline. Arrangementer til støtte for lhbtiq-miljøet i Ukraina, så vel som kvinnersrettighetsmarkeringer, har blitt et mål for høyreekstreme grupper i Ukraina.
Fryktkultur
I 2018 ble Olena anholdt under en 8. marsmarkering. Bakgrunnen for tiltalen var at en høyreekstrem gruppe klaget til politiet over ett av bannerne under markeringen.
Under rettssaken som fulgte møtte de høyreradikale mannsterkt opp i retten, slik at første høring måtte avlyses av sikkerhetshensyn. Olena måtte selv tilkalle et privat sikkerhetsfirma for å komme seg i sikkerhet. Tiltalen mot henne ble senere frafalt.
– Ukraina må ta på alvor at slike angrep kan føre til en fryktkultur hvor det blir vanskeligere å være menneskerettighetsforkjemper og farligere å være åpent skeiv, sier Engesland.
For mer informasjon:
Bakgrunn
News