Varm opp til Pride med en god skeiv bok eller film

Vi i Helsingforskomiteen gir deg våre beste bok og film-anbefalinger for årets Pride.

– Film, litteratur og andre kunst og kulturuttrykk har en viktig rolle i lhbt-miljøet, forteller Mina Skouen, leder for Helsingforskomiteens avdeling for Likestilling og mangfold.

– I vårt miljø er det mange historier som er verdt å fortelle. Og over hele verden er skeive festivaler, både med film og annen kultur, en måte å vise verden hvem vi er på. Mange steder hvor det er for farlig å gjennomføre arrangementer i gatene, får man likevel til å arrangere kulturarrangementer hvor man kan møtes og være seg selv.

Den viktigste boken

–  Hvis jeg skal trekke frem én anbefaling tror jeg det måtte være Rubyfruit jungle av Rita Mae Brown som kom ut allerede i 1973, kjent på norsk som «Kvinnefrukt».

Molly Bolt vokser opp i 1950-tallets Amerika og forsøker å være tro mot seg selv. Vi følger hennes reise fra hun er i tidlig tenårene til ung voksen.

– Boken har så vakre beskrivelser av det å være forelsket at den sprenger alle grenser for å være skeiv eller streit, og det var den første boken med skeiv tematikk jeg leste etter at jeg kom ut selv, noe som nok gjorde at den er vanskelig å glemme, sier Mina Skouen.

Her er anbefalingene fra de ansatte i Helsingforskomiteen:

Lene Wetteland, avdelingsleder for Eurasia, anbefaler «Pride»

Pride er en britisk film som viser det noe uortodokse samarbeidet i 1984 mellom streikende gruvearbeidere i Wales og LHBT-aktivister fra London som slår kreftene sine sammen mot overmakta i Margaret Thatcher og det brutale storsamfunnets skikkelser. Den er basert på en sann historie, har et fantastisk rollegalleri, og mange varme øyeblikk som gjør at man begynner å gråte på flyet mellom Europa og USA…

 

 

 

 

Hannah Holm Aune, praktikant, anbefaler «Call Me By Your Name«

Luca Guadagninos Call Me By Your Name handler om 17-åringen Elio Perlman og den 24-år gamle studenten Oliver som til som tilbringer sommeren i Nord-Italia.

– Det som er vakkert med denne filmen er at Guadagninos forsto at drama ikke kunne være kraften bak historien han ville fortelle. Han leier deg derfor rolig igjennom livet til karakterene og forteller om to mennesker. Dette er ikke en neglebiter, og det hadde ikke fungert om den var det heller, forteller Hannah.

 

Aage Borchgrevink, avdelingsleder for Dokumentasjon, anbefaler «I morgen danser vi«

I morgen danser vi. Kjærlighetshistorien om to dansere førte til opptøyer i Georgia, men rørte publikum over hele verden. Georgisk folkedans er tradisjonell og streng, men har den likevel plass til skeive? Filmen til Levan Akin er absolutt verdt å få med seg.

 

 

Emil André Erstad, kommunikasjonssjef anbefaler, «Betre død enn  homofil»

Betre død enn homofil av Arnfinn Nordbø er ei knallsterk bok om å kome ut av skapet i eit konservativt bedehusmiljø på Vestlandet. Vi kjem under huda og inn i forståingane til dei konservative kristne på bedehusa der. Historia til Arnfinn handlar om mot, men òg om skyldkjensle og sterk fordømming. For meg var boka ein skikkeleg augeopnar for korleis det er å vekse opp som homofil i eit konservativt religiøst miljø. Den bør lesast av alle som vil forstå spenningane som oppstår mellom religion og samfunn.

Det går bra til slutt

Film og bøker som viser at det går an å være skeiv og ung og få det godt kan velte fjell. SKAM sesong tre, har gjort at en hel generasjon norske unge vokser opp og vet at å være så forelsket som Isak er i Even er en bra ting, og i hvert fall helt likeverdig som hvilken som helst streit kjærlighetshistorie. I Fucking Åmål heiet vi på at Agnes og Elin skulle få hverandre. Orange Is The New Black er kanskje ikke en serie som gjør at vi ønsker å bli som hovedpersonene, men det er nå i hvert fall slik at man heier på lesbisk kjærlighet.

Filmer som skaper endring

Ønsker du å se filmer som har laget rabalder ute i verden kan du se den vakre filmen Nånting Måste Gå Sönder. Filmen handler om Sebastian som heller ønsker å få være Ellie, og Andreas som ikke er homofil. I Kiev ble en kino brent til grunnen under en av visningene av filmen. Den høyreekstreme gruppen som stod bak forsvarte seg med at de kun var ute etter å ramme lhbt-personene som så på filmen. I dag er kinoen Zhovten bygget opp igjen, og årlig vises skeive filmer på filmfestivalen Molodec. I Russland ble også filmen om Elton Johns liv, Rocketman, sensurert av loven som bannlyser «homopropaganda» og ble «tilpasset» russisk lov. Vi anbefaler også å få med deg Welcome to Chechnya på filmfestivaler om Tsjetsjenske myndigheters klappjakt på homofile. Se den på HBO i juni!

Fortellingen om en epidemi

Da koronaepidemien spredte seg verden over våren 2020, så vi at flere trakk paralleller til HIV og AIDS-epidemien så dagens lys i 1980-årene. – Sammenligningen er i beste fall sørgelig, sier Skouen. – Hele verden står samlet for å bekjempe Covid19. Men da HIV og AIDS rammet fantes ingen økonomiske hjelpepakker eller toppmøter for å hjelpe de som ble syke. HIV og AIDS rammet grupper som ble sett ned på i samfunnet.  Fordømmelsen var sterk, og miljøene måtte takle epidemien på egenhånd. Men selv om sammenligningen er dårlig, så kan man gjerne friske opp igjen denne viktige delen av vår historie ved å se en film eller lese en bok! I den svenske miniserien Torka aldrig tårar utan handskar møter vi paret Rasmus og Benjamin på 80-tallet. AIDS-epidemien nærmer seg Sverige med stormskritt, og treffer også vennegjengen til Rasmus og Benjamin.

Årets vakreste eventyr

Årets pridesesong står for døren, og det er kanskje på tide å friske opp historien bak denne måneden full av fargesterke parader og regnbuer? Filmen Milk om Harvey Milk, en av de som viser de mange kampene som måtte kjempes for at vi i dag skal kunne gå gjennom Oslos gater med de symbolene vi har. Like viktig og dessverre mindre kjent internasjonalt er historien om Masha P. Johnsen og Sylvia Rivera, som sto i første linje i Stonewallopprøret i New York. De første som sto på barrikadene for det som skulle bli stolthetsbevegelsen var svarte transpersoner og drag queens, mange av dem også sexarbeidere, så det er ikke uten grunn av pridebevegelsen skal vedlikeholde symboler som drag, glitter og show – det er historien vår.

Kontakt

Employee

Mina Wikshåland Skouen

Seniorrådgiver likestilling og ikke-diskrimineringE-post: [email protected]Telefon: +47 90 82 50 76
Read article "Mina Wikshåland Skouen"