I 2019 og 2020 har Helsingforskomiteen vært gjennom flere omfattende evalueringer som del av programavtalene vi har med våre viktigste donorer, blant annet Utenriksdepartementet. De eksterne evalueringene er de følgende:
- The Governance Group, Mid-Term Review of a Norwegian Helsinki Committee Project in Eurasia, 30 May 2019
- Phair Analysis, Independent Review of The International Panel of Parliamentarians for Freedom of Religion or Belief (IPPFoRB) 2018-2020, July 2020
- Nadzeya Zhukava (Team Leader), Riccardo Lepri (Evaluation Expert), Yevgenia Avetisova (Human Rights Expert), and Marta Szczepanik (Human Rights Expert), External Review of the Norwegian Helsinki Committee programme “Support to civil society in Eurasia” QZA 17/0260, funded by the Norwegian Ministry of Foreign Affairs, September 2020
- Ernst & Young, Spesialrevisjon av Den norske Helsingforskomité: Økonomistyring og rapportering, Oslo 6. November 2020
Som en av de eksterne evalueringene konkluderer, er Helsingforskomiteen «bemerkelsesverdig» (remarkable) i sin respons til partnerorganisasjoner og har et «fremragende» (outstanding) profesjonalitetsnivå i sitt arbeid med partnere i landene hvor vi arbeider. Mange av landene er blant verdens mest undertrykkende og autoritære regimer.
– Hovedtrekkene i evalueringene er at Helsingforskomiteens programmer og arbeid er meget relevant for de menneskerettighetsproblemene vi jobber for å løse. Programmene våre blir generelt sett på som effektive og med gode resultater. Det er også påpekt noen svakheter med rapportering, påvirkningsarbeid, risikoanalyse- og håndtering i tillegg til behov for formalisering og styrking av administrative og økonomiske systemer. Derfor har vi satt i gang en omfattende reformprosess internt i organisasjonen, sier generalsekretær Geir Hønneland.
Internt i organisasjonen er det nedsatt en arbeidsgruppe som jobber konkret med å følge opp anbefalingene til forbedringer fra evalueringene. De viktigste punktene i denne reformprosessen er følgende:
Dette har vi allerede gjort:
- Fått på plass nye kriterier for tildeling av prosjektmidler.
- Strømlinjeformet tildelingsrutinene.
- Ansatt programsjef.
- Utredet behovet for prosjektstyring og prosjektstyringsverktøy.
Dette gjør vi nå:
- Styrker den administrative staben.
- Profesjonalisering, strømlinjeforming og skriftliggjøring av økonomiske og administrative rutiner i alle ledd.
Dette ligger i planene for de neste månedene:
- Den interne arbeidsgruppen viderefører arbeidet med å oppdatere og utforme administrative, økonomiske og etiske dokumenter i organisasjonen som vil oppfylle anbefalingene fra Ernst&Young-rapporten med deadline 1. mai.
- NHC har inngått samarbeid med Knif Fundraising og har etablert et eget sponsorprogram for bedrifter for å styrke økonomien og sikre oppbygging av en bufferkapital; også i tråd med anbefalingene fra E&Y.
Vi er glade for at evalueringene gir oss konkrete forbedringspunkter i vårt økonomiske og administrative arbeid. Det er avgjørende for at vi skal kunne yte best mulig arbeid i kampen for demokrati og menneskerettigheter. Alle skal kunne stole på Helsingforskomiteen, alltid.
Geir Hønneland, generalsekretær
Helsingforskomiteens reformprosess får ikke konsekvenser for vårt daglige demokrati- og menneskerettighetsarbeid, men vil pågå parallelt med dette arbeidet i hele 2021.