Rapporten peker blant annet på at:
– en hastig vedtatt ny konstitusjon svekker maktbalansen;
– ny lovgivning begrenser mediefriheten;
– ny valglov favoriserer regjeringspartiet;
– regjeringen har unnlatt å ta et klart oppgjør med hatpropaganda mot rombefolkningen.
I følge regjeringspartiet Fidesz’ retorikk er det nødvendig å gjøre kort prosess med gamle strukturer en gang for alle. Overgangen fra kommunisme til demokrati har ikke blitt fullført i Ungarn, hevder partiet. Rapporten peker imidlertid på at et av de viktigste trekkene ved den kommunistiske styreformen var sentralisering av makten. Dersom målet virkelig er å overvinne fortiden vil viktige virkemiddel være å styrke maktdelingen, sikre uavhengige domstoler og å styrke mediefriheten, argumenter rapporten. Orbán-regjeringen går den stikk motsatte veien.
Det er ingen tvil om at Fidesz-regjeringen stod overfor en vanskelig oppgave da den tok over i 2010. Ungarn har store utfordringer knyttet til høy statsgjeld, stagnasjon i økonomien og korrupsjon, samtidig som det ekstreme nasjonalistiske partiet Jobbik har betydelig støtte. Dessverre har det kristent-konservative partiet Fidesz valgt løsninger som splitter landet og setter demokratiet i fare.
Rapporten kommer med en rekke anbefalinger til myndighetene i Ungarn, EU og Europarådet. Norge har en særlig mulighet til å påvirke gjennom sine store bidrag til Ungarn gjennom EØS-finansieringsordningene.
For å gjenskape tilliten til demokratiet, anbefaler rapporten at myndighetene i Ungarnetablerer en nasjonal demokratikommisjon, som inkluderer et vidt spekter av ungarske institusjoner og sivilsamfunn slik at den får bred tillit i befolkningen. Oppgaven må være å foreslå tiltak for å snu den negative utviklingen og å bygge konsensus, blant annet ved å sikre mer åpenhet om partifinansiering og foreslå mekanismer for å bekjempe politisk korrupsjon.
For kommentarer, kontakt:
– Bjørn Engesland, generalsekretær, mobil: 95753350
– Gunnar M. Ekeløve-Slydal, mobil: 95210307