Falske nyheter på filmfestival

Helsingforskomiteen skiller mellom falske og ekte nyheter på filmfestivalen Movies on War.

Hva er forskjellen på fake news og tradisjonell propaganda? Hva er sammenhengen mellom falske nyheter og sosiale medier? Dette diskuteres på dokumentarfilmfestivalen i Elverum 18. november. I tillegg vises flere filmer som belyser temaet.

Dokumentarfilmen «Risk» om Julian Assange og Wikileaks vises i forbindelse med temaet fake news. Foto: Tour de Force.

Truer freden

– Den digitale informasjonskrigen er blitt så omfattende at det i verste fall kan true fred og stabilitet i verden. Det er vanskeligere men viktigere enn noen gang å skille mellom falske og ekte nyheter, sier seniorrådgiver Aage Borchgrevink i Helsingforskomiteen.

Han leder debatten om falske nyheter på Movies on War. I panelet er blant Andrei Soldatov, en av verdens fremste eksperter på Russlands digitale propagandaapparat.

Donald Trump

Falske nyheter er fremstillinger som ser ut som nyhetssaker. Hensikten er å villede, ofte med økonomisk eller politisk gevinst som mål.  Bruken av begrepet økte drastisk etter at Donald Trump ble USAs president, og ble kåret til årets ord i 2016.

Kampen om sannheten og fakta utspiller seg på mange plattformer og arenaer. Det er ikke lett å følge med verken for dokumentarister, journalister eller de profesjonelle mediebedriftene – for ikke å snakke om for vanlige mediebrukere.

Aage Borchgrevink i Helsingforskomiteen leder paneldebatt om falske nyheter på filmfestivalen Movies on War.  

Viktig festival

Movies on War  pågår 16 – 18. november,  arrangeres av Elverumregionen næringsutvikling og støttes av Helsingforskomiteen.

– Festivalen er viktig for å belyse hvordan internasjonale konflikter påvirker vår hverdag. Fake news skjer også her og krigene der ute angår oss alle her hjemme, sier Borchgrevink.