Dommeren brukte hele ni timer på å lese opp kjennelsen den 18. mars da Oyub Titiev (61) ble dømt til fire år i straffekoloni. Dommeren begynte klokken 8.00 å lese opp dommen foran en fullstappet rettsforsamling. Mange måtte også følge med på saken utenfra da det ikke var plass i rettsalen. Kjennelsen er i henhold til aktorens opprinnelige krav om fire år. Titievs advokater har gjort det klart at de kommer til å anke saken.
Oyub Titiev er en av få menneskerettighetsforkjempere som fortsatt er aktiv i Tsjetsjenia i Russlands nordlige Kaukasus område etter flere av hans kollegaer har blitt tiet til stillhet eller drept. Den 9. januar 2018 ble Titiev siktet for ulovlig besittelse av dop og har siden sittet i varetekt. Arrestasjonen hans utløste en stor internasjonal kampanje hvor organisasjoner fra hele verden krever at han blir løslatt.
Ikke overrasket over dommen
«Vi er ikke overrasket over kjennelsen, den understreker fraværet av fundamentale menneskerettigheter og det urettferdige rettssystemet i Tsjetsjenia», sier Bjørn Engesland, Sekretær General hos Den norske Helsingforskomite.
«Titievs sak har vært politisk motivert og bevisene forfalsket. Han burde aldri ha blitt arrestert i første omgang, og myndigheten bør løslate han umiddelbart», fortsetter han.
Engesland takker likevel advokatene og andre menneskerettighetsforkjempere for deres støtte.
«Titievs advokater har gjort en god jobb, sammen med aktivister og støttespillere, særlig fra Memorial. De har vært til stede gjennom hele prosessen og spredt informasjon rundt om i verden», sier Engesland.
Engesland oppfordrer nå den norske statsministeren, Erna Solberg, til å fremme Titievs sak når hun reiser til Russland i april.
«Vi oppfordrer statsministeren til å bringe frem saken om Titievs dom til hennes russiske kollegaer. Både norske og politikere fra andre demokratiske land er nødt til å prioritere menneskerettigheter i dialogen med russiske myndigheter, ettersom menneskerettighetsaktivister, advokater og journalister blir truet, arrestert og til og med drept», sier Engesland.
Jeg vet at jeg blir erklært skyldig.
Oyub Titiev
I en tale i retten tidligere i mars, sa Titiev at på tross av hans henvendelser, har det russiske rettsvesenet nektet å etterforske saken hans. Titiev var derfor klar over hva utfallet ville bli.
«Jeg vet at jeg blir erklært skyldig i tiltalene mot meg. I løpet av de siste årene har vi vært vitne til et rettssystem der de som blir siktet, ikke blir frikjent. Verken i retten i republikken (Tsjetsjenia) eller noe annet sted i landet. Dette sier noe om påtalemyndighetenes kontroll over domstolsystemet i landet. Dersom påtalemyndigheter tar en sak til domstolen – blir man dømt», sa han i talen.
Titiev oppfordrer også kollegaer fra Europa til å bruke en universell domsmyndighet eller andre former for sanksjoner til å sikte de som er ansvarlige for de kriminelle handlingene mot han.
Menneskerettighetsbrudd over flere tiår
Titiev er leder for menneskerettighetsorganisasjonen Memorial sitt Grozny kontor i Tsjetsjenia etter at deres tidligere leder, Natalia Estemirova, ble bortført og drept i 2009. Siden den gang har Titiev mottatt flere trusler på grunn av hans arbeid og posisjon.
Kort tid etter arrestasjonen, ble bilene til Titievs advokater angrepet. Memorial sitt kontor i naborepublikken Dagestan ble også satt fyr på. Ingen ble skadet i brannen, men viktige dokumenter som viser menneskerettighetsbrudd ble ødelagt. Hjemmet til Titievs familie ble også ødelagt sammen med husene til 38 av naboene deres.
Tsjetsjenske myndigheter har også brutt menneskerettighetene til republikkens innbyggere i flere tiår uten straff eller kritikk fra føderale myndigheter. I 2017 avslørte journalister i Novaya Gazeta masse menneskerettighetsbrudd og tortur av antatte LGBTI personer. 27 menn ble funnet drept etter å ha forsvunnet under myndighetenes etterforskning av terrorangrep. Tortur, forsvinninger og praksisen med kollektiv straff av hele familier og byer er utbredt og kritisert av Titiev ved flere anledninger. Han har arbeidet med å samle inn viktig dokumenter for å sikre etterforskning og domfellelse av de skyldige i de forferdelige kriminelle handlingene.
«Vi har all grunn til å tro at Titiev ble arrestert fordi han undersøkte vilkårlige arrestasjoner og henrettelser av de 27 personene i desember 2017. Ramzan Kadyrov, lederen av den tsjetsjenske republikken, har truet med å kaste ut alle kritiske stemmer, journalister og aktivister som er igjen i republikken, etter at Oyubs sak er avsluttet. Vi må ikke la dette skje», sier Engesland.
Internasjonal kampanje for Titievs løslatelse
Etter at Titiev ble arrestert i fjor, har NHC og flere menneskerettighetsorganisasjoner rundt om i verden krevd at han blir løslatt. NHC, Human Rights Watch, Amnesty International, Front Line Defenders, FIDH og World Organisation Against Torture ga ut en erklæring for Titievs sin frihet og for at myndighetene skal droppe anklagene mot han.
Civic Solidarity Platform, et nettverk av menneskerettighetsorganisasjoner i utallige land har også krevd at Titiev blir løslatt.
Titiev fikk også prisen Václav Havel Human Rights Prize 2018 av Parliamentary Assembly of the Council of Europe (PACE).
I tillegg, har den norske regjeringen anerkjent utfordringene og farene som menneskerettighetsaktivister står ovenfor i Tsjetsjenia.
“The dispatches of the arrest of Titiev are deeply concerning (…). Human rights defenders are highly exposed to danger in Chechnya (…). We will raise the issue bilaterally at first occasion, and work to raise the case in the OSCE and/or the Council of Europe with Norwegian support. Supporting human rights defenders is an important issue for Norway. The Ministry and I personally, will also draw attention to the case in social media, where we will express our deep concern over the arrest of Titiev, and where Russian federal authorities will be asked to take action without delay”», svarte statssekretær Audun Halvorsen i et brev til NHC kort tid etter arrestasjonen.