24. april avholdt Helsingforskomiteen sitt årsmøte. Ragnhild Astrup Tschudi ble gjenvalgt som styreleder, og Julie Wilhelmsen gjenvalgt som nestleder.
– Jeg er veldig glad for at Ragnhild Astrup Tschudi blir med ett år til. Hennes lange erfaring er viktig i en tid hvor vi ser store utfordringer for demokrati og menneskerettigheter i en stadig mindre forutsigbar verden og med et større press mot organisasjoner som Helsingforskomiteen, sier Berit Lindeman.
Øystein Djupedal og Jon Erik Høgberg ble valgt inn i styret. Djupedal er tidligere stortingsrepresentant, kunnskapsminister, nestleder i SV, fylkesmann i Agder og leder for Arendalsuka, nå regiondirektør for Husbanken sør. Jon Erik Høgberg er konserndirektør i IT-selskapet Itera.
– Øystein Djupedals initiativ til å skape Arendalsuka og etablere den som en viktig demokratiuke for politikere, organisasjoner, presse og næringsliv har imponert meg. I tillegg til hans brede politiske bakgrunn, er dette solid erfaring inn i styrearbeidet, sier Lindeman.
– Jeg kjenner Jon Erik Høgberg gjennom et felles stort engasjement for Ukraina og gleder meg nå til å få ham inn i styret, fortsetter Lindeman.
Hansine Korslien Lyngøy, Idar Kreutzer og Inger Skjelsbæk ble gjenvalgt til styret.
Eirik Moen ble gjenvalgt som president i Helsingforskomiteens råd, og Jette F. Christensen gjenvalgt som visepresident. En tredjedel av rådet var på valg. Følgende rådsmedlemmer ble valgt: Bjørn Johan Berger, Kristin Clemet, Frode Elgesem, Bjørn Engesland, Jørgen Watne Frydnes, Lillian Hjorth, Mani Hussaini, Åsne Julsrud, Arne Liljedahl Lynngård, Elisabeth Løland, Anne Sender, Lars Petter Soltvedt, Kåre Vollan, Jon Wessel-Aas og Natalyia Yeremeyeva.
Les mer om Helsingforskomiteens styre og råd
Bjørn Johan Berger holdt innlegg med tema Informasjon som våpen. Hvordan Russland forsøker å påvirke oss. Berger har fulgt Russlands krigføring i Ukraina, med ekstra fokus på russisk propaganda. Som frilansskribent har han en omfattende liste av publikasjoner av debattinnlegg og artikler om disse temaene og har stor innsikt på området.
Årsmøteuttalelse: Norge må gå i front for demokratiet
I lys av at det i 2025 er 50 år siden de europeiske landene, Nord-Amerika og Sovjetunionen undertegnet Helsingforserklæringen ønsker Helsingforskomiteens årsmøte i 2025 at Norge må gi nødhjelp til demokratiet ved å:
- Etablere et nytt og ressurssterkt demokratiprogram som kan bidra til å støtte aktivister, journalister og advokater som arbeider for demokrati, menneskerettigheter og likestilling i OSSE-området.
- Forsterke støtten til den internasjonale rettsordenen, blant annet Den internasjonale straffedomstolen, det planlagte aggresjonstribunalet for Ukraina og ved å innføre et straffebud mot angrepskrig i straffeloven (aggresjonsforbrytelsen).