– Tadsjikiske myndigheter må umiddelbart oppheve et politisk motivert reiseforbud og la et kritisk sykt barn motta livsviktig medisinsk behandling i utlandet, sier Human Rights Watch og Den norske Helsingforskomité i dag. Fire år gamle Ibrohim Hamza Tillozoda har livstruende testikkelkreft på tredje stadium. Tadsjikiske helsetjenester ikke er i stand til å behandle ham.
Reiseforbud
Ibrohim Hamza er sønn av opposisjonslederen Ruhullo Tillozoda, og barnebarnet til opposisjonslederen Muhiddin Kabiri. Kabiri er i tillegg leder av Islamic Renaissance Party of Tajikistan (IRPT). Begge flyktet fra Tadsjikistan i 2015 for å unngå politisk forfølgelse, og er i dag ettersøkt av tadsjikiske myndigheter. I slutten av 2015 inndro tadsjikiske myndigheter reisedokumentene til resten av familien. Dette hindrer dem, og Ibrohim, i å forlate Tadsjikistan.
– Tadsjikiske myndighetermå umiddelbart la fire år gamle Ibrohim og hans familie forlate landet så han kan motta livsreddende medisink behandling. President Emomali Rahmon må selv sikre at familien kan reise, sier Marius Fossum, Helsingforskomiteens regionale representant i Sentral Asia.
Tadsjikiske myndigheter har i flere år overvåket Tillozoda-familien nøye, og har i tillegg innført strenge restriksjoner mot guttens mor for å hindre at hun får passet tilbake.
Kreft
Tidligere i år ble det klart at tadsjikiske leger ikke er i stand til å behandle Ibrohim, som har lidd av kreft i flere år. Både familie og medisinske eksperter enes om at behandling i utlandet er den eneste måten å redde livet hans på. Human Rights Watch og Helsingforskomiteen kan melde om at en onkologisk klinikk i Tyrkia har sagt seg villig til å gi Ibrohim nødvendig behandling.
Det har blant annet blitt opprettet en innsamlingsaksjon som skal gi støtte til kreftbehandlingen.
Tadsjikiske myndigheter hevder – som respons på en kampanje i sosiale medier som ønsker at Ibrohim skal få reise til Tyrkia for medisinsk behandling – at familien er fri til å reise når de vil. Samtidig har myndighetene konfiskert familiens pass, mobiltelefoner og fødselsertifikater de tre siste årene. Familien har blitt utsatt for kontinuerlig trakassering.
«Terrorister»
Sikkerhetstjenester har gjentatte ganger besøkt familien og anklaget dem for å være i slekt med «terrorister» og «folkefiender». Sikkerhetstjenesten har nylig tvunget Ibrohims mor til å fortelle journalister at hun har mistet passet sitt til tross for at det er blitt konfiskert.
OVIR, som er en del av Innenriksdepartementet, har ansvar for å utstede nye reisedokumenter. OVIR har ikke gjort noe hensiktsmessig for å tilby familien alternative reisedokumenter til tross for at barnets tilstand er blitt kritisk.
Onkologer i Tyrkia har gjennomgått tilgjengelig informasjon om sykdomsbildet til gutten, inkludert fotografier som viser en svulst på størrelse med en appelsin i guttens lysk. 25. juli 2018 estimerte de tyrkiske legene at gutten risikerer livstruende komplikasjoner hvis ikke gutten mottar behandling innen få dager.
Kabiri og Tillozoda ble tvunget i eksil når myndighetene begynte å forfølge IRPT. Det hele endte i at partiet ble nedlagt i august 2015. En måned senere ble partiets ledere, inkludert Kabiri og Tillozoda, anklaget for å deltatt i et angivelig kupp. I oktober 2015 ble partiet stemplet som en terroristorganisasjon. Siden har myndighetene arrestert hundrevis av partimedlemmer og andre fredfulle aktivister på fabrikerte anklager. I flere saker har tadsjikiske myndigheter konfiskert den anklagedes slektningers reisedokumenter.
De siste fire årene har Tadsjikistan gjennomgått en alvorlig menneskerettighetskrise. Det har blitt aksjonert mot den fredelige oppsosjonen, som også har opplevd forfølgelse. Hundrevis av opposisjonsmedlemmer, og deres advokater, har blitt arrestert. 11. juli ble en uavhengig journalist, Khayrullo Mirsaidov, dømt til 12 år i fengsel på anklager som ser ut til å være hevn for hans avsløring av korrupsjon i myndighetene.
– Det er moralsk forkastelig at tadsjikiske myndigheter tilsynelatende holder et kritisk sykt barn som gissel for å legge press på hans far og bestefar, sier Steve Swerdlow, researcher på Sentral-Asia hos Human Rights Watch, – denne saken bør ikke handle om politikk men om et barns liv.