Kort tid etter at rundt 200 uavhengige opposisjonspolitikere var samlet til konferanse i Moskva for å diskutere strategi frem mot ulike kommende valg, ankom politiet salen og arresterte både deltakere, journalister og moderator. Flere profilerte politikere som Vladimir Kara-Murza, Ilja Jasjin, Julia Galjamina og andre folkevalgte, ble tatt til ulike politistasjoner. De formelle anklagene er artikkel 20.33 i loven om administrative lovbrudd, samarbeid med internasjonal uønsket organisasjon, og brudd på hygieniske normer i forbindelse med korona-pandemien.
– Russiske myndigheter må stanse forfølgelsen av uavhengige politikere og aktivister, sier Geir Hønneland, Generalsekretær i Den norske Helsingforskomite. Med aksjonen i dag og saken mot Aleksej Navalnyj og hans støttespillere ser vi en målrettet kampanje der politikere og aktivister med ulikt syn på situasjonen i landet enn regimet, blir trakassert og fengslet. Slik åpenbar hindring av legitim politisk aktivitet er uhørt og det russiske regimet beviser nok en gang at sanksjonene mot dem må intensiveres, ikke løftes, sier generalsekretær Geir Hønneland.
I Russland har opposisjonspolitikere gjort det bra på lokalvalg flere steder i landet de siste årene mens Det forente Russland sliter med oppslutningen. I stedet for å tiltrekke velgere har imidlertid det russiske regimet valgt å innføre stadig strengere begrensninger av organisasjons-, forsamlings- og ytringsfriheten. Loven om internasjonale uønskede organisasjoner er i så henseende ment å isolere kritiske røster fra utenlandske støttespillere, og skremme folk fra reelt politisk engasjement slik også massearrestasjoner er ment å gjøre.
Russiske sivilsamfunnsorganisasjoner som OVD Info og Mediazona overvåker situasjonen og tilbyr rettshjelp. Selv om mange av dagens anholdte er blitt satt fri etter noen timer, er det meldt om flere tilfeller der advokatene ikke får tilgang til deres klienter. Og selv om mange slipper unna med administrative anmerkninger og bøter i første omgang åpner lovgivningen for strengere straffer ved gjentatte hendelser – blant annet kan man nektes å stille til valg eller være involvert i valgprosessen på andre måter. Helsingforskomiteen følger med situasjonen via vårt unike nettverk, ulike mediakilder og telegramkanaler.
Kontakt oss
Employee