MH17: Et viktig steg mot rettsoppgjør

Rettssaken mot de fire personene som er tiltalt for å være ansvarlige for nedskytningen av MH17 over Ukraina, har startet. Vi mener rettssaken er et svært viktig steg for å gi rettferdighet til ofrene.

Denne internasjonale rettsdugnaden er et godt eksempel på hvordan grove internasjonale forbrytelser kan etterforskes selv om gjerningsmennene er beskyttet av en stat som motarbeider rettferdighet. Tre av de siktede er fra Russland, den siste fra Ukraina.

– Selv om Russland ikke vil utlevere de tiltalte, og konsekvent har unnlatt å samarbeide med den internasjonale etterforskningsgruppen, er rettssaken et svært viktig steg for å gi rettferdighet til ofrene. I saker der stater nekter å utlevere forbrytere, er in absentia-saker eneste mulighet til å behandle dem i retten, sier Gunnar M. Ekeløve-Slydal, fagsjef i NHC.

Nederland og de andre landene i den internasjonale etterforskningsgruppen har vist at de ikke lar seg lamme av Russland. Frivillige organisasjoner som britiske Bellingcat har brukt åpne kilder til å granske tragedien og bidratt til å dokumentere saken. Etterforskningen har vært svært omfattende og banebrytende i bruk av teknologi og ulike kilder.

President Putin må ta ansvar

– Denne saken er et eksempel på hvordan russiske myndigheter har vært ansvarlige for krigføringen i Ukraina fra starten av konflikten i 2014. Det politiske ansvaret for tragedien hviler på President Vladimir Putin og hans administrasjon, forteller Ekeløve-Slydal.

En av de tiltalte, Igor Girkin, har også angivelig vært involvert i forbrytelser i Tsjetsjenia. Girkin er derfor et eksempel på hvordan straffefrihet kjennetegner krigene i de tidligere sovjetrepublikkene.

I saker der stater nekter å utlevere forbrytere, er in absentia-saker eneste mulighet til å behandle dem i retten


Gunnar M. Ekeløve-Slydal

Derfor er rettssaken i Nederland viktig. Samtidig er nedskytningen av MH17, som tok livet av 298 personer, bare en bit av overgrepsbildet i den seks år gamle væpnete konflikten i Ukraina. For å bringe rettferdighet til de mange ofrene, og heve terskelen for nye overgrep, må det internasjonale samfunnet bistå Ukraina.

– Den internasjonale straffedomstolen (ICC) i Haag må åpne etterforskning i Ukraina. Europeiske land som Norge må gå sammen i en internasjonal dugnad for å etterforske forbrytelsene i Ukraina. Det er vår beste forsikring mot å unngå nye kriger i Europa fremover, avslutter Ekeløve-Slydal.

Kontakt

Employee

Gunnar M. Ekeløve-Slydal

Assisterende generalsekretærE-post: [email protected]Telefon: +47 95 21 03 07Twitter: @GunnarEkelveSly
Read article "Gunnar M. Ekeløve-Slydal"

Employee

Aage Borchgrevink

SeniorrådgiverE-post: [email protected]Telefon: +47 90 75 11 50 Twitter: @aageB
Read article "Aage Borchgrevink"