Viktig støtte til russiske menneskerettighetsforsvarere

- Vi er glade for at støtten til russiske menneskerettighetsmiljøer prioriteres i en vanskelig tid. Det gjøres en formidabel innsats av sivilsamfunn, menneskerettighetsforsvarere og uavhengige medier, sier generalsekretær Berit Lindeman i en kommentar til forslag til statsbudsjett for 2025.

Norsk bidrag til å støtte russisk sivilsamfunn er avgjørende for et fritt Russland i fremtiden. Dette viser at vi tar på alvor vårt naboskap og demokratiske verdier.
– Nå har vi nettopp vært med å arrangere Barents Pride i Kirkenes. Det minner oss nettopp om hvorfor dette er viktig, ikke minst å støtte til det russiske lhbtiq+-miljøet. Norge må nå også sørge for visumordninger for russiske menneskerettighetsforsvarere, sier Lindeman.

Ukraina
– Helsingforskomiteen har tidligere uttalt at vi er skuffet over at rammen for Nansen-programmet ikke utvides mer. Behovene er veldig store, og Ukrainas kamp er vår felles kamp. Dokumentasjon av krigsforbrytelser både i Ukraina, Midtøsten og andre steder er særdeles viktig for å kunne håndheve den internasjonal rettsorden. Derfor hadde vi forventet at den internasjonale strafferettsdomstolen ICC hadde fått økte bevilgninger, sier Berit Lindeman.

Europa og Sentral-Asia
Regionbevilgningen til Europa og Sentral-Asia reduseres dessverre nok en gang.
– Land i Øst-Europa, Sør-Kaukasus og Sentral-Asia utsettes for stort press og påvirkning fra Russland. Dette er kritisk i den tiden vi lever i. Det er nå vi må stå opp for sivilsamfunnet, frie medier, menneskerettighetsforsvarere og de som jobber for en demokratisk utvikling, sier Lindeman.
– Det er for eksempel valg i Georgia nå i oktober, et valg som betyr mye for hvor stor den russiske innflytelsen vil bli. Her må demokratiske land som Norge være til stede, fortsetter hun.

Kvoteflyktninger
– Det er skuffende at regjeringen kutter kvoteflyktninger dramatisk til kun 200. Den historiske reduksjonen vil ramme mennesker i svært sårbare situasjoner. Kuttet skal bidra til å håndtere ukrainske flyktninger som allerede har kommet til Norge. I den dramatiske tiden vi lever i, er det urimelig at utgifter vi har i vårt eget land, reduserer vårt bidrag til å ta imot flyktninger gjennom FN-systemet, sier Lindeman.

Menneskerettigheter
Vi ser en reduksjon i støtten til menneskerettigheter i bistanden. Noe av dette er overføringer til støtte for russisk sivilsamfunn, mens mesteparten av kuttet henviser til situasjonen i Gaza.
– Vi må greie å prioritere bistand for å lette på de humanitære lidelsene i den forferdelige situasjonen i Gaza, uten å måtte redusere støtten til menneskerettigheter i andre deler av verden. Situasjonen i Gaza og Libanon krever en helt spesiell innsats. Dette støtter vi. Men dette må ikke gå på bekostning av menneskerettigheter, avslutter Lindeman.

Kontakt oss

Employee

Berit Lindeman

GeneralsekretærE-post: [email protected]Telefon: +47 909 33 379Twitter: @LindemanBerit
Read article "Berit Lindeman"

Employee

Dag A. Fedøy

KommunikasjonssjefE-post: [email protected]Telefon: +47 920 54 309
Read article "Dag A. Fedøy"