Menneskerettighetssituasjonen og situasjonen for sivilsamfunnet i Aserbajdsjan er kritisk før verdens øyne rettes mot landet i forbindelse med klimatoppmøtet. Blant de arresterte er valgobservatøren Anar Mammadli som nettopp har engasjert seg for at COP29 skal bli en arena hvor sivilsamfunnet kan komme til orde.
– Deltakerland, internasjonale organisasjoner og bedrifter som deltar på COP29 i Baku må oppfordres til å samles rundt et krav om løslatelse av politiske fanger og sikre deltakelse fra sivilsamfunnet, inkludert det aserbajdsjanske, sier generalsekretær Berit Lindeman i et intervju med Transit Magasin.
Vi er særlig bekymret for hva som vil skje med aktivister og menneskerettighetsforsvarere når COP29 er over og alle internasjonale journalister har dratt hjem. Da er det stor fare for at lokale aktivister som har gjort seg bemerket blir utsatt for represalier.
– Da Eurovision Song Contest ble arrangert i Baku i 2012 ble det gjennomført en svært vellykket kampanje som satte regimet i et dårlig lys. Det slo hardt ned på sivilsamfunnet i etterkant, og det regimekritiske sivilsamfunnet ble nærmest utradert. Ledere ble fengslet, mange dro i eksil, og det har vel egentlig aldri helt kommet tilbake til det de var, og det er langt mer forsiktig enn den gang, sier Lindeman.
Bør FNs klimatoppmøter arrangeres i autoritære stater som Aserbajdsjan i år — og De forente arabiske emirater i fjor og året før det Egypt?
– Klimakampen bør være en felles samfunnsoppgave som tillater meningsfull deltakelse fra sivilsamfunnet og alle kritiske stemmer. COP-organisatorene (UNFCCC og medlemslandene) må ta ansvar for at dette er mulig der COP arrangeres. Men i land som Aserbajdsjan, Emiratene og Egypt er ikke dette realistisk.
– I stedet bør det utarbeides kriterier i form av minimumskrav som søkerland må oppfylle når det gjelder grunnleggende menneskerettigheter og friheter som sikrer bred deltakelse, sier Berit Lindeman i intervjuet med Transit.