Visum- og asylpolitikk overfor menneskerettighetsforsvarere fra Belarus og Russland

Helsingforskomiteen ber norske myndigheter sørge for sikkerhet for forfulgte medlemmer av det russiske og belarusiske sivilsamfunnet, og spesielt journalister og menneskerettighetsforsvarere. Norge bør gi menneskerettighetsforsvarere fleksible langtidsvisum som gir de mulighet til raskt å kunne forlate landet. Norske utlendingsmyndigheter bør også begynne å behandle søknader fra asylsøkere fra Russland som trenger beskyttelse.

Russlands fullskala-invasjon av Ukraina har endret livene til millioner av mennesker i Ukraina, Belarus og Russland. Krigen har forårsaket tusenvis av dødsfall, skader på hus og infrastruktur. I Russland har forfølgelsen av krigsmotstandere og kritiske røster økt. Hundretusener av mennesker ble tvunget til å forlate hjemmene sine. Menneskerettighetsforsvarere, representanter for sivilsamfunnsorganisasjoner, journalister, advokater, krigsmotstandere og kritikere av krigen angripes og fengsles. Sivilsamfunnet har blitt tvunget til å ta vanskelige valg, å bli og risikere av organisasjonen likvideres og trakassering og fengsling av ansatte, eller å forlate landet og arbeide i eksil.

Vestlige land har innført massive sanksjoner mot den russiske staten, enkeltpersoner og næringsliv, i tillegg til streng grensekontroll og visumrestriksjoner. EU har innført reguleringer som resulterte i en restriktiv visum- og asylpolitikk for russiske og belarusiske borgere. Norge har i hovedsak fulgt EU. Men Norge har ikke fulgt land som Litauen, Tyskland og Tsjekkia, som har programmer for å utstede Schengen-visum til menneskerettighetsforkjempere.

Justisdepartementet bør også klargjøre norsk asylpolitikk overfor borgere fra Russland og Belarus, slik at Utlendingsdirektoratet (UDI) kan begynne å behandle søknader fra asylsøkere som har rett til beskyttelse.

Les uttalelsen fra Helsingforskomiteen (eng.)

Contact us

Employee

Inna Sangadzhieva

Avdelingssjef for Europa og Sentral AsiaE-post: [email protected]Telefon: +47 97 69 94 58
Read article "Inna Sangadzhieva"

Employee

Gunnar M. Ekeløve-Slydal

Assisterende generalsekretærE-post: [email protected]Telefon: +47 95 21 03 07Twitter: @GunnarEkelveSly
Read article "Gunnar M. Ekeløve-Slydal"

Employee

Dag A. Fedøy

KommunikasjonssjefE-post: [email protected]Telefon: +47 920 54 309
Read article "Dag A. Fedøy"