Lukasjenko så egne borgere ta til Belarus´ gater for å protestere mot resultatene av presidentvalget, og svarte med overdreven maktbruk. Over tre tusen er arrestert og flere skadet i løpet av natten.
– Vi anerkjenner ikke resultatet av gårsdagens ufrie valg, sier Bjørn Engesland, generalsekretær i Den norske Helsingforskomité. – Det internasjonale samfunnet må umiddelbart fordømme jukset og volden, og straks innføre hardere sanksjoner mot Lukasjenko og hans regime.
Ifølge offisielle tall fikk president Lukasjenko over 80 prosent av stemmene ved dette valget. Det ble han sjette seier rekken siden han kom til makten i 1994. Den brutale behandlingen av opposisjonskandidater, uavhengige journalister og observatører var heller ikke noe unntak denne gangen. Overgrepene sikret ham nok en formell seier, men de store protestene viser tydelig at legitimiteten er så godt som ikke-eksisterende.
Les mer om Belarus her.
Opposisjonskandidaten om demonstrasjonene
Myndighetene brukte både tåregass, sjokkgranater, vannkanoner og gummikuler mot de fredelige demonstrantene. Internett var koblet ut hele valgdagen. Ifølge det belarusiske innenriksministeriet ble over 3000 demonstranter arrestert, mange på brutalt vis. En ung mann døde av skadene etter å ha havnet under hjulene til et militært kjøretøy.
– Vi har allerede vunnet, sier likevel Svetlana Tikhonovskaja, opposisjonskandidaten til Lukasjenko som formelt fikk 10 prosent av stemmene i går.
Hun viser til at belarusere har tatt til gatene i ukesvis i fredelige demonstrasjoner. De møtte opp i tusentall for å stemme på Tikhonovskaja, og fortsatte protestene gjennom natten til tross for at myndighetene angrep med sterke midler. Hun vil fortsette kampen for frie valg og for å sette fri de politiske fangene Lukasjenko og hans regimet holder.
Til tross for at det ble slått hardt ned på muligheten for valgobservasjon har man bilder av originale stemmeprotokoller og fulle urner som viser at Tikhonovskaja fikk flere stemmer enn Lukasjenko på flere stemmelokaler. På 20 av disse har det lykkes valgkomiteen å sende inn de reelle tallene. Dette ble møtt med applaus og jubel fra borgere utenfor.
Helsingforskomiteen om Belarus og Lukasjenko
Helsingforskomiteen følger situasjonen i Belarus jevnlig og kontinuerlig, og samarbeider med modige aktivister og journalister som tross all motgang har fortsatt sitt arbeid. De trenger nå internasjonal støtte og anerkjennelse mer enn noen gang. – Vi har også sett hvordan Lukasjenko lykkes i å manøvrere seg rundt sanksjoner og internasjonal fordømmelse. Det er ikke lenge siden flere sanksjoner ble lettet mot ham og hans regime.
Det internasjonale samfunnet må presse på for en effektiv etterforsking for å fastslå hvem som har stått bak de ulike overgrepene slik at de får sin rettmessige, proporsjonale straff.
Inna Sangadzhiyeva, seniorrådgiver i Den norske Helsingforskomité
Samtidig bør enhver diskusjon om for eksempel norsk næringslivs investeringsmuligheter i landet umiddelbart settes på vent.
– Det skylder vi de modige belarusere som trosser et mektig maktapparat for retten til å si sin mening og delta i frie og rettferdige valg, sier Sangadzhiyeva.
Update 12.08.20: Together with more than fifty human rights groups, we have written to the UN’s Special Rapporteurs on freedom of expression, freedom of assembly and association, and human rights in Belarus over disruptions to the internet that took place during the presidential elections on 9 August 2020. Read the full letter detailing the full extent of the disruptions here.
RETTELSE: Vi meldte i en tidligere versjon av denne saken at en person hadde omkommet. Dette viser seg å ikke stemme. Vedkommende ble påkjørt og ført til sykehuset men kom seg heldigvis etter skadene.