Korrupsjonens virkelige ansikt i Ukraina

Korrupsjon er en av de mest gjentatte påstandene om Ukraina, og et sentralt argument for dem som er skeptiske til å gi det krigsherjede landet mer støtte. Mange hevder at oligarkene styrer politikken og at korrupsjon gjennomsyrer hele samfunnet. Men dette bildet av Ukraina er både utdatert og unyansert.

Kronikk av Jon Erik Høgberg, konserndirektør i Itera, og generalsekretær Berit Lindeman, publisert i Dagens Næringsliv 28. november, 2024

Nylig inviterte Den norske Helsingforskomité 10 ukrainske antikorrupsjonsaktivister til Norge for å opplyse myndigheter og beslutningstakere om korrupsjonens faktiske omfang i Ukraina. Med lynkurs for aktører som Norad, Stortinget, Forsvarsdepartementet, Kommunesektorens organisasjon KS, Domstolsadministrasjonen, Spesialenheten for politisaker, OsloMet, Transparency International Norge og flere norske bedrifter, adresserte aktivistene både mytene om og eksisterende og kommende tiltak mot korrupsjon.

Et svakere grep

Et av de viktigste poengene fra møtene var at korrupsjonens grep om Ukraina er betydelig svekket. Siden Verdighetsrevolusjonen i 2014 og den påfølgende russisk-ukrainske krigen har en utbredt intoleranse for korrupsjon vokst frem i befolkningen. Denne bevisstheten har bare økt etter Russlands fullskala invasjon i februar 2022, og det er nå en utbredt forståelse av at korrupsjonsbekjempelse er helt nødvendig for landets overlevelse. Der korrupsjon tidligere hindret utvikling, har den nå blitt dødelig farlig: Hver krone eller dollar som forsvinner fra nødhjelp og militærstøtte kan koste ukrainske soldater livet ved fronten.

Samtidig har oligarkenes makt blitt betydelig redusert, både gjennom en aktiv politikk og på grunn av store økonomiske og territorielle tap etter ødeleggelsene i Øst- og Sør-Ukraina.

Det er derfor ikke tilfeldig at Ukraina har gjort større fremskritt i bekjempelsen av korrupsjon de siste to årene, enn på de foregående to tiårene. Transparency International Norge påpekte i et møte at Norge har lite å lære Ukraina på dette området, og heller trenger Ukrainas tips rundt bevisstgjøring om korrupsjon. Ukrainas digitale systemer for å overvåke myndigheter og politikere ligger langt foran det vi ser i Norge og mange EU-land.

Diia-portalen, utviklet av Ukrainas digitale transformasjonsdepartement, gir innbyggere mulighet til å få tilgang til biometriske dokumenter og en rekke offentlige tjenester direkte fra smarttelefonene sine. Dette reduserer ikke bare kostnader og byråkrati, men eliminerer også muligheten for at tjenestemenn kan kreve bestikkelser. Et konkret eksempel er e-recovery-programmet, der ukrainere kan søke om kompensasjon for eiendommer skadet av russiske angrep; de får utstedt et bankkort som kun kan brukes til kjøp av godkjente materialer for reparasjon, noe som hindrer misbruk av midler. Ukrainske myndigheter har også digitalisert store deler av plan- og byggeprosesser, inkludert kjøp og salg av eiendommer. Dette bidrar til økt transparens og sporbarhet på hvem som er involvert i transaksjonene.

Det er et paradoks at ukrainernes adgang til innsyn er langt større i myndighetenes disposisjoner, enn i internasjonale organisasjoners, som ikke har samme krav til åpenhet og følger sine egne regler.

En ny virkelighet bak skandalene

Korrupsjon er riktignok en utfordring i Ukraina fremdeles, særlig på høyere nivåer i næringslivet. Likevel betyr ikke de mange korrupsjonsskandalene at problemet er like altomfattende som før. Tvert imot viser dette at landet faktisk tar grep for å bekjempe korrupsjon, med bedre overvåkingsverktøy og økt evne til å avdekke og straffeforfølge ulovligheter. Gravejournalistenes bidrag i å avdekke og lage kvalitetsjournalistikk rundt kritikkverdige forhold er svært viktig. Åpenheten rundt og mengden av korrupsjonsskandaler som når offentligheten bidrar imidlertid til det som heter transparency paradox – et inntrykk av at problemet er forverret, heller enn at det gjøres fremskritt.

Beløpene involvert i sakene er dessuten betydelig mindre enn før, noe som tyder på at korrupsjonen svekkes. Forskere slår fast, for eksempel, at den såkalte «petty corruption» er nær sagt utryddet etter introduksjon av digitale løsninger for kommunale og andre statlige tjenester. De vedgår imidlertid også at de må gjøre bedre jobb i å popularisere denne kunnskapen både hjemme og internasjonalt for å motarbeide de seiglevde myter om landet.

Ukraina er på god vei til å slå ned på sin indre fiende – korrupsjon. Nå må vi øke vår støtte til kampen mot den ytre.

Kontakt oss

Employee

Berit Lindeman

GeneralsekretærE-post: [email protected]Telefon: +47 909 33 379Twitter: @LindemanBerit
Read article "Berit Lindeman"

Employee

Olya Shamshur

SeniorrådgiverE-post: [email protected]Telefon: +47 97 73 53 43
Read article "Olya Shamshur"

Employee

Arve Hansen

RådgiverE-post: [email protected]
Read article "Arve Hansen"