Etter valget har det georgiske folk tatt til gatene. Selv om de utsettes for politivold og forfølgelse, protesterer de mot valgfusk og Georgisk Drøms beslutning om å forlate forhandlingene om integrasjon med EU.
Den pågående krisen kan ikke sees isolert, men må forstås i sammenheng med Georgisk Drøms 12 år ved makten. Protestene er en direkte respons på manipuleringen av valgene i 2020 og 2024, de repressive lovene og underminering av demokratiet. ,
Den økende volden og menneskerettighetsbruddene den siste tiden viser tydelig hvilken politisk og sosial krise Georgia er i. Bruken av overdreven makt fra politiet, sikkerhetsstyrkene og regimestøttede grupper, viser en bekymringsfull utvikling mot autokrati. Helsingforskomiteen fordømmer på det sterkeste volden mot sivile og oppfordrer til nye, frie og rettferdige valg for å gjenopprette demokratiet i Georgia
Bakgrunn
Masseprotester brøt ut 28. november etter at Georgisk Drøm kunngjorde at Georgia ville sette alle forhandlinger med EU på vent til slutten av 2028 og avslå budsjettstøtte fra EU. Denne kunngjøringen kom etter valget 26. oktober 2024, som var preget av omfattende uregelmessigheter, trusler og valgfusk.
Beslutningen om å suspendere EU-integrasjonen bryter med artikkel 78 i Georgias grunnlov, som forplikter statlige organer til å bruke alle tilgjengelige midler for å fremme Georgias EU-integrasjon. Den ignorerer viljen til det georgiske folk, ettersom meningsmålinger konsekvent viser at over 80 % av georgierne støtter EU-medlemskap.
Observatører fra Helsingforskomiteen og våre lokale partnerorganisasjoner var til stede under valget og har rapportert om alvorlige uregelmessigheter. I områder hvor valgobservatører var til stede, ble ikke grunnleggende standarder for frie og rettferdige valg overholdt.
Systematisk vold
Etter valget har vi vært vitne til en ulovlig og storstilt voldsutøvelse mot mennesker som kjemper for sitt lands fremtid.
Rapporter og uttalelser viser overdreven maktbruk av politiet og spesialstyrkene, med støtte fra Georgisk Drøm, i tillegg til utbredt vold og ulovlige arrestasjoner mot befolkningen. Spesialstyrkene bruker tåregass og vannkanoner, ofte sammen, noe som er i strid med sikkerhetsreglene for bruk av dette.
Journalister, aktivister og opposisjonsledere har vært de primære målene for aksjonene De har blitt utsatt for brutale angrep og ulovlige fengslinger. Til dags dato er over 400 personer blitt arrestert over hele Georgia.
I stedet for å fordømme og straffeforfølge voldshandlingene, ser det ut til at det Georgiske Drøm støtter straffrihet, og roser politiet for å etterleve sine forpliktelser. Regjeringen ser ut til å konsolidere makten, og vi ser klare paralleller til de autokratiske regimene i Aserbajdsjan, Belarus og Russland.
Krever handling
Som følge av den eskalerende krisen, appellerer Helsingforskomiteen om at det internasjonale samfunnet handler. Vi ber om:
- Etterforskning av volden: Saker om ulovlig vold, inkludert påstått tortur, bør etterforskes av et uavhengig organ for å sikre at de ansvarlige stilles til ansvar.
- Nye, rettferdige valg: Transparente og uavhengige valg med internasjonale observatører, er nødvendige for å gjenopprette tilliten til Georgias demokratiske institusjoner.
- Målrettede sanksjoner mot georgiske ledere, regjeringsmedlemmer, sikkerhetstjenestene og alle som er ansvarlige for overgrepene.
Et veiskille for Georgia
Georgias fremtid står på spill. Demonstrantene krever nye, rettferdige valg og at integrasjonen med EU fortsetter. Det internasjonale samfunnet må støtte det georgiske folks kampe for demokrati og menneskerettigheter. Hvis ikke denne krisen adresseres, risikerer vi et autokratisk regime som går mot folkets vilje og prinsippene om rettferdighet og ansvarlighet.
Vi ser nå en ny virkelighet i Georgia. På den ene siden står det georgiske folk i sin kamp for demokrati og landets europeiske fremtid. På den andre side står Georgisk Drøm, som har hatt makten de siste 12 årene og bruker alle midler for å forlenge sitt styre.
Den kommende tiden er avgjørende for demokratiet i Georgia. Nå er det kritisk at det internasjonale samfunnet handler seg for å stanse Georgias bevegelse mot å bli et autokrati.