Bli en menneskerettighetsforsvarer du også - VIPPS din gave til 20935. Du kan også bli støttemedlem og betale en årlig kontingent eller gi et fast beløp i måneden. Da blir vi enda sterkere i kampen for rettferdighet i Norge og i over 20 andre land.
Helsingforskomiteen har bursdag og markerer det med å trekke fram noen av Europas modigste mennesker, blant andre Elena Milasjina. Med flere på laget kan vi få til enda mer.
I samarbeid med lokale aktivister og advokater i Russland har Elena lykkes i å bringe grove overgrep frem i lyset, underbygget med fakta og personlige historier – sist om grov tortur av homofile i Tsjetsjenia.
Sammen med Komitéen mot tortur har Novaja Gazetaet særlig fokus på tortur. Helsingforskomitéen er stolt over å ha bidratt til å fremme dette samarbeidet.
Med sjefredaktør Dmitrij Muratov i spissen produserer Novaja Gazeta uavhengig journalistikk og bekjemper falske nyheter i et land der statlig propaganda er utbredt og truslene mot det frie ord er mange.
Milasjina er blitt truet på livet, og kollega Julia Latynina har blitt tvunget til å forlate Russland. Men avisen fortsetter å forsvare presse- og ytringsfrihet i praksis.
Novaja Gazeta er sammen med menneskerettsorganisasjonen Komitéen mot tortur vinnere av Helsingforskomiteens Sakharovpris for 2017.
40 år mot urett
Den norske Helsingforskomité er førti år. Feiringen handler om å huske historien for å være forberedt på fremtiden.
Komitéen ble etablert i 1977 for å støtte øst-europeiske demokratiforkjempere. Helsingforserklæringen fra 1975 var utgangspunktet for å presse myndighetene til å respektere menneskerettighetene.
Førti års menneskerettighetshistorie i Europa handler om store sprang fremover, som murens fall. Men fortsatt er diktatur, voldelige konflikter og intoleranse en viktig del av bildet.
Helsingforskomitéen bygger på ideen om internasjonal solidaritet. Organisasjonen bistår forfulgte aktivister, dokumenterer brudd på menneskerettighetene og underviser i menneskerettigheter over hele Europa.
I en verden preget av konflikt og straffefrihet for de mektige er menneskerettighetene nøkkelen til en fredeligere verden.